29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava u 48 sati narasla metar i pol! Nađ iz Hrvatskih voda: Bila je jača oborina u Sloveniji i Austriji!

2 min read
Prije dva dana, 28. ožujka u 9 sati, u trenutku kada je vodostaj počeo rasti, iznosio je -77 centimetara.

U posljednjih 48 sati Drava kod Osijeka narasla je za više od metar i pol, za više od 150 centimetara. Poslije tjedana i mjeseci niskog vodostaja, Drava je odjednom jučer ‘nabujala’, a raste i dalje.

Danas, u četvrtak 30. ožujka u 10 sati vodostaj Drave kod Osijeka bio je 73 centimetra. Posljednjih sati je rast usporio, tako da kroz jedan sat Drava raste za centimetar, dva…, dok je prethodnih sati, napose jučer, rastao za 5 i više centimetara po satu.

Prije dva dana, 28. ožujka u 9 sati, u trenutku kada je vodostaj počeo rasti, iznosio je -77 centimetara.

Razumijevanja radi, daleko je to od bilo kakvih problema, ovaj rast posljednjih dana, jer tek na 200 centimetara proglašava se pripremno stanje obrane od poplava, na 350 redovne mjere, a na 500 izvanredne. Izvanredno stanje je tek iznad 550 centimetara.

A od toga smo daleko i do toga nećemo ići, poučava nas jutros, za OsijekExpress, Ivica Nađ iz Hrvatskih voda.

– Riječ je o jačoj lokalnoj oborini u Sloveniji i Austriji. Jer na nas utječe gornji tok, nikako naše pritoke, tek nešto Mura, ali slavonske pritoke gotovo ništa. A kako sada znam, gornji tok je već počeo opadati. U Belišću je vrh vodenog vala u ovom trenutku, što znači da će Drava u Osijeku rasti još možda 10 do 20 centimetara u sljedeća dva dana – kazao je Nađ i nastavio…

– U subotu se u Belišću očekuje opadanje, kod je kod nas u Osijeku ‘kasni’ pola dana. Tako da se i kod nas opadanje može očekivati kroz dva dana. I onda ćemo opet ići u naglije opadanje, jer za sada najva obilnijih oborina nema – nastavio je Nađ, zaključujući…

– Nema nikakve ugroze, nego će se samo ‘osvježiti’ vodnost i plovnost.

Foto: OsijekExpress.com