28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još dva naleta u prometu! Najčešće stradava srneća divljač! A tijela zbrinjavaju poslije lovci…

2 min read
Zanimljivo je i saznanje kamo odlaze lešine životinja, a druga još ozbiljnija tema je od koga tražiti nadoknadu štete, što ćemo otvoriti kao posebnu temu ovih dana...

‘Pobožno’ čitajući svakoga jutra izvješća Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije, jasno je kako su naleti vozila na divlje životinje svakodnevica, posebno na području Baranje, ponešto oko Belišća, prema Đakovu…, pojedinih dana zabilježe se i po dva-tri naleta.

Policijska uprava virovitičko-podravska načinila je statističku analizu za svoj ‘teritorij’, a nakon još dva naleta tijekom utorka, 28. ožujka.

Zanimljivo je i saznanje kamo odlaze lešine životinja, a druga još ozbiljnija tema je od koga tražiti nadoknadu štete, što ćemo otvoriti kao posebnu temu ovih dana…

– U utorak, 28. ožujka na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirana su dva događaja sudara vozila sa divljim životinjom na cesti.

– Na obilaznici izvan naselja, kod grada Slatine, oko 16,45 sati iz putnog kanala na kolnik je istrčao srnjak i udario u lijevi bočni dio teretnog automobila kojima je upravljao strani državljanin – javlja policija i nastavlja…

– Nekoliko sati kasnije, oko 19,45, kod mjesta Kapela Dvor iz putnog kanala na kolnik je iskočila srna.

– Dolazeći vozaču osobnog automobila s lijeve strane, srna je udarila u prednji dio vozila, a od udara je odbačena na zelenu površinu s desne strane kolnika.

– U oba događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, vozači su alkotestirani bez reakcije na alkohol i nisu utvrđeni elementi prekršajne odgovornosti, a na vozilima je nastala materijalna šteta.

– Nakon udara vozila srna i srnjak su uginuli i preuzeti su od mjesno nadležnih lovačkih udruga.

– Tijekom 2022. godine zabilježeno je 229 sudara vozila sa divljim životinjama, najčešće tijekom noćnih uvjeta vožnje – 166 događaja. U svim događajima nastala je materijalna šteta, a samo u jednom je osoba zadobila teške tjelesne ozljede.

– Divlje životinje koje su najčešće sudjelovale u sudarima s vozilima su srneća divljač – 143 događaja, jelenska divljač – 23, lisica – 17, učestali su veprovi, jazavci, zečevi dok je u jednom događaju nastradao dabar.

– U Orahovici, u naseljenom području, zabilježeno je 13 događaja, a u Pitomači – 9. Na državnoj cesti – 34  kod Slatine zabilježeno je 14 događaja, dok je na relacijama oko Lukača zabilježeno 40 događaja.

– U prva tri mjeseca 2023. godine zabilježena su 42 događaja, najčešće srneća divljač 22 i ponovno je u jednom događaju sudjelovao dabar – zaključuje policija, navodeći i niz savjeta…

– Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti u cilju pravovremenog uočavanja životinja te pravovremenog reagiranja i izbjegavanja naleta na iste. Pogotovo na dionicama cesta nakon prometnih znakova upozorenja „divljač na cesti“, jer su na tim područjima učestale migracije divljači.

Foto: Pixabay (ilustracija)