28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svaka čast pršutu, ali među 100 najboljih mesnih proizvoda na svijetu slavonski kulen je 6., baranjski 7.

1 min read
Taste Atlas o slavonskom kulenu piše kako je to najpoznatija delicija istočne hrvatske kuhinje, pojašnjavajući kako se radi o suhoj kobasici napravljenoj od vrhunskih komada svinjskog mesa

Web stranica Taste Atlas odabrala je 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu. A među njih 100 je i 6 proizvoda iz naše zemlje, od kojih su dva najbolje plasirana iz Slavonije.

Španjolci su na prva tri mjesta na ljestvici Taste Atlasa, visoko su i talijanski proizvodi, a onda, na 6. i 7. mjestu su slavonski i baranjski kulen. Tek značajno kasnije dolaze dalmatinski, istarski i drniški pršut. A posljednja među 6 najboljih hrvatskih proizvoda je kulenova seka, piše N1.

Taste Atlas o slavonskom kulenu piše kako je to najpoznatija delicija istočne hrvatske kuhinje, pojašnjavajući kako se radi o suhoj kobasici napravljenoj od vrhunskih komada svinjskog mesa u kombinaciji s pomno odabranim začinima.

Dodaju i kako kulen ima jak okus dima s aromama paprike i papra. Napokon, kažu i kako slavonski tip kulena mora biti proizveden od mesa svinja koje su uzgojene u Slavoniji.

Za baranjski dodaju kako se može, ali i ne mora proizvoditi od svinjskog mesa i masti od svinja koje su uzgojene u Baranji. Kažu i da dozrijeva najmanje devet mjeseci, tijekom kojih se dimi i suši.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)