5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Slavonski ratari zbog cijene oklijevali s prodajom pšenice!? Sada imaju lanjske zalihe koje nitko ne želi…

2 min read
Nagomilalo se zbog niske otkupne cijene i uvoza ukrajinskih žitarica, vele ratari i traže pomoć države.

Velika je količina žitarica od prošle godine ostala u skladištu. Slavonski ratari ju nemaju kome prodati. Postavlja se problem skladištenja nove.

Nagomilalo se zbog niske otkupne cijene i uvoza ukrajinskih žitarica, vele ratari i traže pomoć države.

Cijelu priču za Dnevnik Nove TV donijela je Matea Drmić.

Naime, jedan od sugovornika ratara ima 400 tona kukuruza na skladištu. Kupaca nema ni na vidiku, dodaje. Jer, cijena je 195 eura, ali potražnje nema, ne bi ni za 180 eura prodao, govori.

Najveći poremećaj na tržištu nastao je po pitanju pšenice. Jer, kako govori drugi sugovornik, Italija je bila naš najveću kupac, s oko 70%, a sada 50 brodova, govori sugovornik, čeka u Italiji na iskrcaj pšenice. Tvrdi da je riječ o pšenici koja je trebala biti humanitarna pomoć Africi, a sada se prodaje u EU.

Novinarka Nove TV pitala ih je zašto su se odlučili na skladištenje, zašto robu nisu prodali odmah. Govori jedan od njih kako je otkupna cijena pšenice u tom trenutku bila 2 kune za kilogram, dok je u Sloveniji bila 3 kune, u Mađarskoj 2,80…, a uslijed čega su čekali ne bi li postigli tu cijenu.

– Naši su proizvodači imali priliku prodati te poljoprivredne proizvode po znatno višoj cijeni nego što su danas. Rekao bih da je to možda stvar loše ekonomske procjene – kazao je za Novu TV Igor Mikulić iz HGK-a.

Ratari sada očekuju spas države. Jer, pšenice, imaju, kaže jedan od ratara u prilogu, za godinu dana.

Foto: Pixabay (ilustracija)