4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatska je spremna za prihvat prvih ranjenika iz Ukrajine!

2 min read
Kao što je i ranije najavljeno, u početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba iz Ukrajine, koje će odrediti ukrajinska strana... - stoji u priopćenju, među ostalim.

– U Ministarstvu hrvatskih branitelja 6. travnja 2023. održan je redoviti sastanak međuresorne radne skupine osnovane za provedbu Odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, koju je Vlada RH donijela 16. ožujka 2023. – javlja jučer Ministarstvo branitelja u priopćenju i nastavlja…

PRIOPĆENJE

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je nazočne o posjetu Ukrajini, gdje se s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem sastao s ukrajinskim državnim vrhom te ujedno održao bilateralni sastanak s ministricom branitelja Ukrajine Julijom Laputinom, na kojem su razgovarali o pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini.

U pogledu zbrinjavanja ranjenih osoba, u sklopu kojega je predviđeno njihovo liječenje i rehabilitacija u Hrvatskoj, dogovorena je intenzivna suradnja nadležnih hrvatskih i ukrajinskih resora kako bi se ponuđena pomoć mogla realizirati uz što kvalitetniju pripremu i organizaciju prije same provedbe.

Kao što je i ranije najavljeno, u početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba iz Ukrajine, koje će odrediti ukrajinska strana, a to bi ujedno trebao biti ogledni primjer za daljnje postupanje, istaknuo je ministar Medved te pozvao sve na maksimalan angažman svih uključenih u taj proces.

Potom je uslijedila analiza dosadašnjih aktivnosti po resorima i razmjena informacija o poduzetim koracima, raspravljena su i određena traženja ukrajinske strane za koja će se također razmotriti mogućnosti realizacije, a predstavnici resora izvijestili su o spremnosti za prihvat prvih ranjenika iz Ukrajine te se očekuje da Ukrajina odredi i dostavi popis osoba sukladno njihovim prioritetima.

Foto: Pixabay (ilustracija)