18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Može plaćanje karticama i podizanje ‘love na bankomatima, ali plaćanja između banaka – ‘jok’!

3 min read
Na stranicama Hrvatske narodne banke objavljena je vijest da je 7. travnja 2023. godine neradni dan za izvršavanje međubankovnih transakcija. Što to znači i zašto je tomu tako?

Danas nećete moći primiti uplatu ili obaviti plaćanje s računa u jednoj na račun u drugoj banci. Danas nećete moći kakvim internetskim bankarstvom platiti neke račune i slično…, jer banke će to odmah prebaciti za prvi sljedeći radni dan, za utorak.

Na stranicama Hrvatske narodne banke objavljena je vijest da je 7. travnja 2023. godine neradni dan za izvršavanje međubankovnih transakcija. Što to znači i zašto je tomu tako?

Moći će se danas, na Veliki petak, provoditi plaćanja između računa koji su u istoj banci, plaćanja karticama posvuda, kao i podizanje gotovine na bankomatima, ali ako nešto želite iz jedne banke platiti na račun u drugoj – ćorak. Sve do utorka.

Naime…

– Uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka. TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu (engl. Real Time Gross Settlement), i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija – javlja HNB i nastavlja…

– Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR, a zatvoren je na sljedeće dane:

 • 1. siječnja (Nova godina)
 • Veliki petak
 • Uskrsni ponedjeljak
 • 1. svibnja (Praznik rada)
 • 25. prosinca (Božić)
 • 26. prosinca (prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan).

– S obzirom na to da je Veliki petak radni dan u Republici Hrvatskoj, ali istodobno neradni dan platnog sustava TARGET-HR, skrećemo pozornost na to da se na dan Velikog petka, 7. travnja 2023. neće moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci) – nastavljaju iz HNB-a…

– Navedeno neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima. Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama.

– Ujedno, za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst jesu:

 • ADDIKO BANK d.d., Zagreb
 • BKS BANK AG, Glavna podružnica Hrvatska
 • HRVATSKA POŠTANSKA BANKA d.d., Zagreb
 • ISTARSKA BANKA UMAG d.d., Umag
 • PARTNER BANKA d.d., Zagreb
 • PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d., Zagreb
 • ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb.

– Detaljnije se o mogućnostima korištenja usluga vezanih uz izvršenje plaćanja na Veliki petak možete informirati kod svoje banke – zaključuju iz HNB-a.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)