21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Državni inspektorat prije Uskrsa ‘protresao’ police trgovina! Bilo je nekih manjih problema…

2 min read
...u akciji su sudjelovali veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

U nekim fazama inspekcijskog nadzora prije Uskrsa provodila se i uzorkovala hrana životinjskog porijekla, a nakon čega valja reći da smo dobro i bez brige jeli za Uskrs. Naime, činio je to Državni inspektorat, sukladno izvješću ususret Uskrsu, dodajući kako je to potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

– Državni inspektorat i ove godine provodi pojačane inspekcijske nadzore kojima je posebna pažnja usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl. – javili su prije koji dan dodajući da je bilo i onih koji su ‘odstranjeni’…

Jer, u akciji su sudjelovali veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Do 7. travnja provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a obavljali su se i kasnije.

– U 68 nadzora kojima je kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla utvrđeno je šest (6) slučajeva gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata. Slijedom navedenoga zabranjeno je stavljanje na tržište i neškodljivo zbrinjavanje takve hrane. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja – javili su 7. travnja.

– Veterinarska inspekcija obavila je 114 nadzora, a u jednom nadzoru utvrđena je nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Slijedom navedenoga zaplijenjeno je 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je isto neškodljivo zbrinuto. Uz to veterinarska inspekcija u još 10 nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.) – dodali su.

Cilj akcije bio je osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete.

Poljoprivredna inspekcija je do 7. travnja obavila 93 nadzora. Utvrđena je jedna nesukladnost u označavanju jaja – na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja.

– Nepravilnosti su utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja. Naime u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva – dodaje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)