4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Istraživanje: Veza između mogućih psihopata i ovih automobila!?

2 min read
Čuli ste, zacijelo, za izraz 'vozi kao psihopat, za primjerice nekoga tko vozi, po procjeni onog drugog, bezobzirno i opasno... No mogu li se te karakteristike povezati sa samim automobilom?

Prvo i osnovno – ovo je zabava. Drugo – niti jedan od ispitanih vozača nije postigao dovoljno visoku ocjenu da sugerira da posjeduje jasne osobine koje općenito pokazuju psihopati, piše Scrap Car Comparison, prenosi N1.

Nedavno je objavljeno istraživanje britanske tvrtke o uskoj vezi inteligencije vozača i odabira marke automobila, a sada stiže i istraživanje o postojanju veze između psihopata i pojedinih automobila.

Čuli ste, zacijelo, za izraz ‘vozi kao psihopat, za primjerice nekoga tko vozi, po procjeni onog drugog, bezobzirno i opasno… No mogu li se te karakteristike povezati sa samim automobilom?

Britanska tvrtka Scrap Car Comparison, prenosi N1, napravila je istraživanje. Čak 2.000 vozača polagalo je test psihopatije, iz čijih se rezultata mogla izračunati prosječna razina psihopatije za različite skupine vozača, koje su kategorizirali prema marki, boji automobila, vrsti goriva, čak i registracijskoj oznaci…

Istraživanje je ‘reklo – vozači za koje postoji najveća vjerojatnost da su psihopati bili su vozači BMW-a, s prosječnom ocjenom psihopatije 12,1 od 36. Inače, studija donosi da je prosječan rezultat na tom testu za sve vozače bio 6,6.

Drugo mjesto pripada vozačima Audija, s prosječnom ocjenom 11,7. Slijede vozači Fiata sa 7,0, Mazde sa 6,4 i Honde sa 6,3. U ‘donjem domu ljestvice’, od 6. do 20. mjesta, s ocjenama od 6,1 do 3,2, slijede Ford, Mercedes, Citroen, VW, Hyundai, Renault, svi ostali, Volvo, Nissan, Pegueot, Toyota, Vauxhall/Opel, Seat, Kia i Škoda.

Kada je riječ o gorivu, oni koji voze električna vozila u istraživanju u prosjeku su postigli 16,0 od 36 ‘bodova’ na testu psihopatije. Njihov rezultat je blizu onome što test definira kao ‘moguću psihopatiju’, prenosi N1 istraživanje britanske tvrtke.

‘Hibridi’ su na drugom mjestu s oko 10 od 36, vozači benzinaca na oko 5,2, dizel na 4. poziciji sa 7,0.

Nadalje, može li boja pokazati je li netko mogući psihopat, pitali su se u istraživanju. Vozači zlatnih automobila imali su najviše prosječne ocjene, s prosjekom od 12,7 od 36. Oni sa smeđim 12,2, a sa zelenim 8,5. Slijede vozači crnih automobila sa 7,6, plavih sa 7,0, a bijelih sa 6,0. Siva boja na ljestvici se sa 5,5 bodova, crvena sa 4,9.

Na kraju, istraživanje je pokazalo da oni koji posjeduju personaliziranu registarsku oznaku imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će pokazati psihopatske osobine od onih koji posjeduju standardnu. Personalizirane su imale 13,8 od 36, standardne samo 5,3.

Još jednom ponavljamo, niti jedan od ispitanih vozača nije postigao dovoljno visoku ocjenu da sugerira da posjeduje jasne osobine koje općenito pokazuju psihopati, piše Scrap Car Comparison. I razumije se, ovo je za zabavu.

Foto: Pixabay (ilustracija)