29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Spajanje općina: Sedam mjeseci poslije za stvarno spajanje se nije javio – nitko!?

1 min read
Niti jedna općina ne želi se dobrovoljno ukinuti, doznaje N1 u Ministrstvu financija.

Prijedlog i projekt smanjenja broja općina, njihovim dobrovoljnim ukidanjem i spajanjem s drugom općinom, u svom brojnom stanju i dalje stoji na – nuli.

Niti jedna općina ne želi se dobrovoljno ukinuti, doznaje N1 u Ministrstvu financija.

– Jedinice lokalne samouprave javljaju se kontinuirano na otvoreni javni poziv za funkcionalno i stvarno spajanje, pri čemu je do sada iskazan interes jedinica lokalne samouprave primarno na funkcionalnom spajanju – napominju u Ministarstvu za N1, ali dodaju i kako se sedam mjeseci kasnije za stvarno spajanje nije se javio nitko.

Pa ipak, iz Ministarstva financija odgovaraju da su se dosad 93 jedinice lokalne samouprave javile na javni poziv za neki od modela funkcionalnog spajanja, pod čim se, dodaje N1, misli na, primjerice, zajedničkog službenika, pročelnika, upravni odjel, trgovačko društo i sl.

Podsjetimo, Vlada je prošle godine osigurala 100 milijuna kuna potpore godišnje za mjeru spajanja. Inače, država planira u četiri godine ukinuti 85 općina ili funkcionalno spojiti njih 171.

U našoj državi je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. I Grad Zagreb.

Foto: Pixabay (ilustracija)