17. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Crkva se upisala na nekretnine građana u slavonskom gradu! Na oko 80.000 ‘kvadrata’…

2 min read
Oko 40 čestica, više od 80 tisuća 'četvornih metara'kvadrata' na području grada, obuhvaćeno je postupkom povrata župi oduzete imovine u komunizmu.

Župa Gospe Brze Pomoći upisala na nekretnine građana i pravnih osoba diljem Slavonskog Broda. A to i nije jedinstven slučaj u nas. Posljedica je to, vjeruje se, dugotrajnih postupaka povrata imovine oduzete u komunizmu. Iz župe, preko odvjetnika, poručuju da nitko neće ostati bez zakonito stečene imovine. Pa ipak, građani su šokirani i povrijeđeni.

– Ja sam uznemiren. Meni je u kuću donesen nemir – kazao je Josip Dokuzović iz Slavonskog Broda za HRT, dodajući kako je na kuću, u kojoj s obitelji živi više od šest desetljeća, zabilježbu stavila župa Gospe Brze Pomoći.

A on nije jedini. Oko 40 čestica, više od 80 tisuća ‘četvornih metara’kvadrata’ na području grada, obuhvaćeno je postupkom povrata župi oduzete imovine u komunizmu.

– Postupak je započeo 1997. godine kada je donesen zakon. Tada je župa poslala svoj zahtjev koji se rješavao 23 godine, ali nije završen – govori Tomislav Delač, Pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove.

– Postupak je trebalo evidentirati i zabilježiti puno prije i jedini tko će trpjet štetu tog propusta to je župa, jer do puštanja zabilježbe spora do konca prošle godine nastao je brojni promet nekretnina koje su predmet povrata i koje nikad neće moći biti vraćene – rekao je Marko Andrijanić, odvjetnik Župe Gospe Brze Pomoći, Slavonski Brod.

Vrlo važno, govore kako svi mogu biti mirni. Jer…

– U svakom pojedinom slučaju gdje je očigledno da se naturalni povrat ne može ostvariti, tražit će se brisanje zabilježbe i prije odluke o pravu na naknadu – rekao je Andrijanić za HRT, dodajući…

– A crkva će naći neke druge mehanizme i načina da se namiri. Vjerojatno putem Vatikanskih ugovora na način da dobije neko zamjensko zemljište ili da dobije određeno obeštećenje u novcu od strane države.

Foto: Pixabay (ilustracija)