18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradonačelnik Ivan Radić: “Planiramo izmjenu prostornih planova…, izgradnju naselja Jug 4”

3 min read
Za Business&Banking Radić je, otkrio i brojne detalje koji do sada nisu izgovoreni u medijskom prostoru, naporima privlačenja američkog investitora, izravnim pozitivnim posljedicama...

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić govorio je u velikom intervjuu za Nacionalov B&B o najvećoj investiciji u Osijeku, dolasku američke kompanije, koja će za sobom izravno ‘povući’ čitav niz investicija, gradnu stanova, vrtića, promjene prostornih planova. Jer, Jabil gradi tvornicu mikročipova u Osijeku, a što će zahtjevati odmah 1.500 zaposlenika, kasnije zacijelo i više.

Naime, kako je već poznato, Jabil zapošljava u svijetu više od 260.000 osoba, a u Osijek, sukladno ranijoj najavi, dolaze s gradnjom proizvodnog pogona za medicinske protetske dijelove, mikročipove i matične ploče za autoindustriju.

Za Business&Banking Radić je, otkrio i brojne detalje koji do sada nisu izgovoreni u medijskom prostoru, naporima privlačenja američkog investitora, izravnim pozitivnim posljedicama…

Naime, ugovor je već potpisan o pravu građenja na prostoru od 17 hektara. Za Jabil će graditi Log Expert Five d.o.o., govori Radić za B&B, dodajući kako je investitor u fazi rješavanja građevinske dozvole. Radić kazuje i kako je razvidno iz najava kompanije da sve mora biti gotovo tijekom 2024. godine.

Kako nadalje piše B&B Nacional, a gdje možete pročitati cijeli razgovor, Radić je govorio o čitavom nizu izravnih ‘posljedica’. Jer, osim zapošljavanja 1.500 radnika, slijedi i stvaranje mreže između investitora i sveučilišta, IT zajednice, kako slijedi stvaranje mreže i razvoj kooperantskih lanaca, što posljedično može i hoće privući još investitora, za što postoje brojni dokazi gdje je jedna velika svjetska kompanija privukla niz drugih.

Iz B&B su pitali je li istina da se najmanje 7 puta sastajao s investitorom, da je imao tim na raspolaganju od 0 do 24, a kako bi bilo osigurano brzo i efikasno rješavanje izazova…

– Na početku mandata kao nulti prioritet pred gradsku administraciju postavio sam kvalitetan pristup prema svim gospodarstvenicima, neovisno planiraju li zaposliti jednu ili 500 osoba, jer svako novo radno mjesto dobitak je za grad… Osim brzine i efikasnosti u komunikaciji s investitorom, siguran sam da je bitan čimbenik u odabiru Osijeka, uz sve pogodnosti koje nudi Industrijska zona Nemetin, bila i naša odluka o ukidanju komunalnog doprinosa kod građenja za sve gospodarstvenike… – nizao je Radić za B&B.

Inače, već sada se zna kako je Jabil primio više od 500 životopisa i zamolbi za posao, a kako govori gradonačelnik Osijeka, doznaje i da su angažirane tri agencije za zapošljavanje, kako uskoro kreće čitava kampanja oko angažiranja kadrova.

A tu će određenu ulogu imati i Osijek i OBŽ. Jer, kadrove će biti potrebno gdjegod i prekvalificirati…

– …u suradnji s OBŽ kao osnivačem Elektrotehničke i prometne škole te Zavodom za zapošljavanje, idemo u izradu programa prekvalifikacije za sve osobe sa srednjom stručnom spremom. Nakon dvomjesečnog programa moći će raditi kao operateri u ovoj i sličnim tvornicama… kazao je Radić za Nacional, dodajući i da je s FERIT-om osmišljena ljetna škola na kojoj će se inženjeri obučavati za rad na konkretnim programima.

Naravno, uz nove investicije i potreban kadar, računa se i s dolaskom inozemnih radnika. Agencije za zapošljavanje nisu koncentrirane samo na Hrvatsku.

– Upravo je doseljavanje dodatna vrijednost ove investicije. Konkretne koristi imat će apsolutno svi gospodarskih subjekti – dodao je Radić, naglašavajući prometne elemente Osijeka, zračnu luku, liniju Osijek-München.

A konačno, investicija i doseljavanje za sobom nose novu potrebu, stanove, vrtiće…

– Planiramo izmjenu prostornih planova kojima ćemo omogućiti izgradnju novog, modernog stambenog naselja Jug 4, a koje je lokacijski blizu same Industrijske zone Nemetin. Kapacitete vrtića dižemo iz godine u godinu. Uskoro krećemo u izgradnju triju novih vrtića i dogradnju dvaju postojećih, kojima bismo kapacitete povećali za više od 400 mjesta – kazao je nadalje, među ostalim, Radić za B&B Nacional.

A pregovori? Osijek se nametnuo u konkurenciji drugih gradova iz 16 zemalja svojim pogodnostima u gospodarskoj zoni. Čim je Radić osjetio priliku, osnovan je tim koji je bio Amerikancima na raspolaganju. Predstavnici tvrtke dolazili su u svojim timovima od 5 do 10 osoba, imali jasna zaduženja, pitanja, teme…

Radić otkriva u razgovoru i kako je imao podršku premijera Andreja Plenkovića, da je u cijeli proces bio uključen aktivno i župan Ivan Anušić.

Više, cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Foto: Grad Osijek (arhiva)