29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Resculpt park u Osijeku: Skulpture od recikliranih materijala s osječkih reciklažnih dvorišta!

2 min read
- Ideja za ovaj projekt je došla je od strane Unikoma, ja sam bio posebno radostan što su mi predložili da napravimo ovako jednu izložbu – ukazao je osječki umjetnik, Nikola Faller.

U sklopu izobrazno-informativnih aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom, tvrtka Unikom d.o.o. u suradnji s poznatim osječkim umjetnikom, Nikolom Fallerom i studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pokrenula je ideju za stvaranje Resculpt parka, prvog takvog u Hrvatskoj.

Park je smješten u sklopu osječkog Kampusa, a predstavljeno je pet monumentalnih skulptura koje prikazuju mogućnost kreativnog izričaja s otpadnim materijalima te ujedno promovira reciklažna dvorišta u javnosti. U otvorenju park sudjelovala je i OŠ Frana Krste Frankopana, čiji su treći razredi uz pomoć KIFOS-a odradili poligon u prirodi, a potpuni dojam otvorenja upotpunio je i Plesni studio Shine sa svojom koreografijom.

– Ideja za ovaj projekt je došla je od strane Unikoma, ja sam bio posebno radostan što su mi predložili da napravimo ovako jednu izložbu – ukazao je osječki umjetnik, Nikola Faller.

– Zahvalio bi se svim suradnicima od gospodina Fallera, Akademije za umjetnost i kulturu, Sveučilišta, ekipe za gospodarenje otpadom iz Unikoma, a i našim građanima koji su upravo taj otpad donijeli na Reciklažno dvorište, a koje smo onda iskoristili i napravili prvi park. (…) Želim naglasiti da ćemo i dalje raditi edukativne aktivnosti u sklopu Unikoma kako smo radili i prošle godine jer i naša kampanja Eco City LegOSI će završiti za koji tjedan ŠTO ćemo najaviti predstavljanjem aplikacije Moj Unikom – dodao je Igor Pandžić, direktor Unikom d.o.o.

– Grad Osijek postavio si je velike standarde u politici gospodarenja otpadom, na prvom mjestu tu bih istaknuo da smo prešli onih famoznih 50% u razdvajanju otpada i više ne plaćamo takozvanu poticajnu naknadu ili kaznu zato što ne odvajamo više od 50 % otpada. Nadalje rekao bi da su i naši građani vrlo disciplinirani u odvajanju šest vrsta otpada u one popularne šarene spremnike… – istaknuo je prof.dr.sc. Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća.

Foto: Smart (screenshot)