2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gostovanja u HNK-u: Stižu Dubrovčani, potom i Karlovčani s predstavom Osječanke Petre Cicvarić!

2 min read
Iz Karlovca u HNK u Osijeku  4. svibnja 2023. dolazi  Zorin dom s predstavom Semafor Petre Cicvarić.

U HNK-u u Osijeku, na samom početku svibnja, slijede dva gostovanja, od kojih je jedno s predstavom Osječanke, osječke glumice i autorice Petre Cicvarić, koja već godinama živi i radi u Karlovcu u tamošnjem Zorinom domu, kazalištu koje je domom brojnim osječkim glumcima i glumicama.

Gradsko kazalište Marina Držića iz Dubrovnika 3. svibnja 2023. u HNK u Osijeku dolazi s dramom Krijesnice, javili su iz HNK u Osijeku, dodajući kako se radi o predstavi jedne od najznačajnijih i najizvođenijih hrvatskih suvremenih autorica, Tene Štivičić.

Tekst je, dodaju, praizveden još 2007. u ZKM-u, a na Velikoj Sceni Kazališta Marin Držić je premijerno postavljen u travnju 2022. u režiji Paola Tišljarića.

Radnja drame u koju je uključen gotovo cijeli glumački ansambl dubrovačkog teatra odvija se u zračnoj luci koja je, paradoksalno, istodobno i strogo kontrolirani prostor i simbol slobode kretanja i otvaranja prostora. Krijesnice, naime, tematiziraju tranzicijski prostor i vrijeme, odnosno pozicije snalaženja i nesnalaženja u njima. Jer: ljudi se u zračnim lukama susreću, upoznaju, mimoilaze, međusobno si utječu na sudbine čak i ako toga nisu svjesni.

A onda… Iz Karlovca u HNK u Osijeku  4. svibnja 2023. dolazi  Zorin dom s predstavom Semafor Petre Cicvarić. Redatelj ove priče o jednoj obitelji u rasapu i ponovnom okupljanju je Peđa Gvozdić koji s mnogo takta, ali opet i bez okolišanja publici predstavlja obitelj koja doznaje da njezin najmlađi član, odnosno najmlađi sin Vigo ima poremećaj u spektru autizma, pišu iz HNK Osijek, nastavljajući…

– Predstava nastala u suradnji s Udrugom Frendofon koja se bavi inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju na način da se društvo educira kroz posebne programe te tako postaje spremnije prihvatiti „različitosti“ koje u sebi nose mnoge potencijale, ali i osobne teškoće.

Topao i ljudski, tekst Petre Cicvarić publiku uvlači u Vigov svijet, omogućava joj da shvati što se tom mladom čovjeku događa u glavi i zašto mu je toliko teško prilagoditi se društvenim normama. Sjajna predstava koja skida stigmu s autizma, ali nas uči i da svatko od nas treba u sebi njegovati ono nešto posebno, što nas razlikuje od svih drugih. zaključuje se u najavi HNK-a u Osijeku.

Foto: Facebook, Instagram (screenshot)