25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Treća gardijska brigada Kune obilježila 32. obljetnicu osnutka!

2 min read
Predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” Tihomir Kmet naglasio je kako su sjećanja na ratna zbivanja i dalje svježa.

Treća gardijska brigada “Kune” jučer (29. travnja 2023. godine) je obilježila 32. obljetnicu osnutka prigodnim i svečanim programom kojem su nazočili brojni gosti.

Nakon svete mise u Crkvi “Preslavnog imena Marijina”, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja pripadnicima 3. gbr. Kune u sveučilišnom kampusu, a potom je održana svečana Akademija te prigodna izložba fotografija i ratnih eksponata iz Domovinskog rata.

Svečanom obilježavanju nazočio je i župan Ivan Anušić, a uz izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Stipana Šašlina, brojne generale i časnike iz Domovinskog rata te predstavnike jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije, pozivu se odazvao i ministar obrane Mario Banožić.

– Ovo je postrojba iz koje dolazi najveći broj poginulih hrvatskih branitelja, njih 391, uz 1088 ranjenih i 15 nestalih pripadnika. To su velike i tragične brojke, ali brojke koje ju čine najvećom, najsnažnijom i najhrabrijom postrojbom iz Domovinskog rata, zbog čega joj i mi danas moramo odavati dužno poštovanje. Dojma sam da se malo zna u javnosti da je upravo 3. gbr dala najveći broj poginulih branitelja i da je ratovala diljem cijele Hrvatske dajući svoj doprinos u stvaranju našeg suvereniteta – kazao je župan Anušić.

Predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” Tihomir Kmet naglasio je kako su sjećanja na ratna zbivanja i dalje svježa.

– Prije svega sjećamo se i razmišljamo o našim poginulim pripadnicima čiji su životi položeni na oltar domovine. To su ljudi koji su svojom žrtvom zaslužili da ih se sjećamo ne samo mi, njihovi suborci, već cijela država – istaknuo je Kmet i dodao da je u Udruzi trenutno aktivno 600-njak članova.

Teks i foto: OBŽ