29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Priopćenje Socijaldemokrata! Hajduković i Nikolić u Aljmašu: “Nedostatak vode za piće…”

2 min read
Priopćenje Socijaldemokrata...

Županijski odbor Socijaldemokrata, sa saborskim zastupnicima Domagojem Hajdukovićem i Romanom Nikolić, posjetio je mještane naselja Aljmaš, koji su im ukazali na dugogodišnji problem nedostatak vode za piće, stoji u priopćenju Socijaldemokrata, koje prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Aljmaš je selo u općini Erdut, smješteno na desnoj obali rijeke Dunav, na obroncima Čvorkovca u kojem je poznato svetište Gospe od Utočišta. Na blagdan Velike Gospe, hodočasti veliki broj vjernika i turista – godišnje i do 100.000. Prema popisu stanovništva iz 2022.g. naselje ima 493 stanovnika.

Tamošnje stanovništvo osim što se bavi poljoprivredom, građevinarstvom, trgovinom, pokušavaju razvijati turizam, no veliki problem za razvijanje te grane, otežava im nedostatak vode za piće.

„U dijelu naselja Aljmaš, Crkvene Rudine, koji broji oko 200 kućanstava, nema redovne opskrbe pitkom vodom. Podneseni zahtjevi za dovoz vode u cisternama većinom su nam odbijeni bez obrazloženja. Stoga, vodu za piće donosimo u plastičnim bocama, kanistrima, a neki vodu “vuku” iz Dunava. Nehumano je da u 21. stoljeću živimo u takvim uvjetima, da nemamo osnovnih uvjeta za život.“, pričaju mještani Aljmaša.

„Godinama  stanovnici Aljmaša apeliraju od lokalne samouprave i poduzeća Čvorkovac – vodne usluge d.o.o. da im se osigura voda za piće, no sluha za ispunjenje zahtjeva nema. Razlog za neispunjenje, mještani ne vide, jer objekti koji se nalaze na navedenoj lokaciji imaju uporabne dozvole od Ureda za graditeljstvo, a upravljanje od Čvorkovac – vodne usluge d.o.o. sada je preuzeo Vodovod – Osijek d.o.o.  Prepreka za dovod vode u tom dijelu naselja ne postoji, samo je potrebna politička volja da se problem riješi.“, ističu Socijaldemokrati.

„Potrebno je navedenu lokaciju staviti u prioritete lokalne samouprave. Prema Poslovnom planu Vodovod – Osijek d.o.o. za 2023.g. uključena je rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže u Općini Erdut ( naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj) kako nije točno definirano, tražimo očitovanje o početku radova u Aljmašu. Prema informacijama koje smo dobili od samih mještana, ishođena je lokacijska dozvola, priprema se projektna dokumentacija za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže, stoga postavljamo pitanje čelniku Općine Erdut kada će se ishoditi građevinska dozvola kako bi se započela izgradnja vodovodne mreže?  Ljeto je pred vratima, hoće li još jedno ljeto mještani biti bez vode za piće?! Ukoliko se ne provede vodovodna mreža u Aljmašu u dijelu Crkvene Rudine, jednostavno se ne može očekivati da će postojeće stanovništvo ostati živjeti u naselju, da će se doseliti novo, niti se može očekivati povratak iseljenika, a još manje privući investitore u izgradnji novih turističkih sadržaja.“, zaključuju Socijaldemokrati.

Foto: Socijaldemokrati (screenshot)