19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sutra kraj epidemije u Hrvatskoj!? Capak sugerira zadržavanje maski u zdravstu i domovima…

2 min read
Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj je proglašna 11. ožujka 2020. Od 25. veljače 2020., do 8. svibnja ove godine, novim koronavirusom zaraženo je bilo 1.273.256 osoba od kojih je 18.213 umrlo.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će Vlada u četvrtak, sukladno preporukama stručnjaka, odnosno preporuka iz HZJZ-a, donijeti odluku vezanu uz eventualno proglašenje kraja epidemije koronavirusa.

– …u četvrtak ćemo donijeti odluke sukladno onome što smatraju stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – rekao je premijer.

A HJZ je predložio ministru zdravstva, sukladno proceduri i ranije donesenoj odluci WHO-a, pokretanje postupka proglašenja kraja pandemije koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su prijedlog primili, da ga smatraju utemeljenim i da ga je ono uputilo u zakonsku proceduru, odnosno na međuresorno mišljenje.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je kazao kako Covid-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, ali i naglasio da nije kraj pandemije.

Smatra da nema više potrebe za prekograničnim mjerama.

– …dolazi vrijeme da proglasimo kraj epidemije i da donošenje mjera prijeđe na Ministarstvo zdravstva i da se prema ovom virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama – rekao je Capak, naglašavajući da je i dalje potreban oprez te da ljudi u zdravstvenom sustavu trebaju nositi maske pri radu s pacijentima te da zaštitne mjere ostanu i u domovima za starije.

Inače, kada se epidemija ukine, odluke sa Stožera prelaze na Ministarstvo zdravstva.

Za prvi mah to će značiti kako se moraju produžiti istekli dokumenti, predati zahtjeve u roku od 30 dana, a vidjet ćemo što će biti s maskama u zdravstvu i domovima, testiranju prije odlaska na hospitalizaciju…

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj je proglašena 11. ožujka 2020. Od 25. veljače 2020., do 8. svibnja ove godine, novim koronavirusom zaraženo je bilo 1.273.256 osoba od kojih je 18.213 umrlo.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)