29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Skoro polovica država članica žali se EK-u u vezi s mjerama oko ukrajinskih žitarica! I Hrvatska!

3 min read
Neke od pet zemalja članica koje graniče s Ukrajinom u travnju su jednostrano zabranile uvoz ukrajinskih žitarica navodeći da jeftino ukrajinsko žito ugrožava prihode njihovih poljoprivrednika.

Skupina od 13 država članica, među kojima je i Hrvatska, uputila je pismo Europskoj komisiji u kojem izražavaju zabrinutost zbog mjera koje je u posljednje vrijeme donijela kako bi umirila nezadovoljstvo članica koje graniče s Ukrajinom zbog prevelikog uvoza ukrajinskih žitarica.

Neke od pet zemalja članica koje graniče s Ukrajinom u travnju su jednostrano zabranile uvoz ukrajinskih žitarica navodeći da jeftino ukrajinsko žito ugrožava prihode njihovih poljoprivrednika.

Komisija je na to odgovorila prijedlogom o pomoći od 100 milijuna eura poljoprivrednicima tih zemalja i privremenom zabranom ukrajinskih žitarica u te zemlje, osim za tranzit u ostale države članice.

U pismu u koje je Hina imala uvid kaže se da su te mjere donesene netransparentno i bez ikakvih konzultacija s državama članicama.

Potpisnice pisma kažu da razumiju da je uvoz ukrajinskih proizvoda, naročito žitarica i uljane repice, mogao destabilizirati tržišta u tim zemljama i dovesti da pada prihoda njihovih poljoprivrednika.

Međutim, ističu da jednostrane zabrane uvoza potkopavaju jedinstveno tržište i da nekoordinirane mjere potkopavaju vjerodostojnost potpore EU-a Ukrajini kao i napore da se osigura sigurnost hrane na globalnoj razini.

Pismo su potpisali ministri poljoprivrede Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Luksemburga, Nizozemske, Slovenije i Španjolske.

Potpisnici pisma kažu da mjere koje je Komisija donijela 2. svibnja “bez konzultacija s državama članicama”, a koje se odnose na selektivno ograničavanje uvoza iz Ukrajine postavljaju ozbiljna pitanja jer uvode različiti tretman unutar jedinstvenog tržišta. Stoga se postavlja pitanje kako će se ubuduće tretirati slični slučajevi, navodi se u pismu.

Glasnogovornica Komisije Miriam Garcia Ferrer potvrdila je u petak da su dobili pismo te rekla da je Komisija obavijestila ostale države članice o dogovoru s pet zemalja, susjeda Ukrajine, o privremenoj zabrani uvoza ukrajinskih žitarica u te zemlje.

Europska komisija je 2. svibnja donijela “privremenu, preventivnu mjeru” do 5. lipnja o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz.

Istodobno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka obvezale su se da će ukinuti jednostrane mjere koje su donijele o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine. Rumunjska nije uvodila jednostrane mjere.

EU je prošle godine privremeno, do 5. lipnja ove godine, ukinula carine na sav uvoz iz Ukrajine. Riječ je o mjeri koja je uvelike pomogla ukrajinskom gospodarstvu suočenom s razornim ratnim posljedicama.

Krajem travnja članice EU-a podržale su jednogodišnje produljenje uredbe prema kojoj je EU ukinuo carine na ukrajinsko žito. Sada to treba potvrditi Europski parlament, a zatim i Vijeće EU-a.

Ukidanje carina na ukrajinske proizvode izazvalo je u pojedinim državama članicama pad cijena tih proizvoda, zbog čega je buknulo nezadovoljstvo domaćih proizvođača.

Također je prouzročilo logističke probleme, između ostalog zbog spekulativnih razloga jer su tvrtke jeftinu ukrajinsku robu skladištile čekajući bolje cijene na tržištu.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)