29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Anušić i Lukić na misi u Macelju! Za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta…

2 min read
Istina o stradavanjima Hrvata u i nakon Drugog svjetskog rata kao i u Domovinskom ratu je preduvjet suživota i pomirenja - rekao je župan Ivan Anušić.

U Macelju je jučer za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta održano euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Dražen Kutleša.

Misi u Macelju nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović…, župan osječko-baranjski Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić.

Kutleša je u propovijedi istaknuo da je Maceljska šuma samo jedna od točaka hrvatskog Križnog puta gdje je stradalo više od deset tisuća žrtava, a više od 130 jama još nije istraženo. Istaknuo je i kako je ovdje 1945. ubijen 21 svećenik.

– Svaki ljudski život i svaki san jednako vrijede i ne smijemo dozvoliti manipulaciju žrtvama ni jednog političkog režima – glavna je poruka svete mise koju je povodom obilježavanja tužne obljetnice bleiburške tragedije u Donjem Macelju predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Poklonili smo se žrtvama komunističkog režima, hrvatskim vojnicima, civilima, ženama, djeci i starcima koje su nakon 15. svibnja 1945. mjesecima mučki ubijali. O njihovoj žrtvi treba govoriti jer naša borba za istinu i pravdu nije samo naslijeđe prošlosti nego i naša obveza za buduće generacije. Istina o stradavanjima Hrvata u i nakon Drugog svjetskog rata kao i u Domovinskom ratu je preduvjet suživota i pomirenja – rekao je župan Ivan Anušić.

– Bleiburg je jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda i sve dok ne otkrijemo punu i pravu istinu o svojoj povijesti nećemo moći graditi budućnost kakvu želimo. Danas je u spomen na njihovu žrtvu služena Sveta misa u Donjem Macelju, na mjestu gdje je pokopano više od tisuću žrtava komunističkig režima nakon Drugog svjetskog rata – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Foto: OBŽ (screenshot)