28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Na Trgu slobode u Osijeku obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti

1 min read
Tijekom akcije stručno medicinsko osoblje zainteresiranim je građanima mjerilo razinu glukoze u plazmi, visinu krvnog tlaka...

Na osječkom Trgu slobode u subotu je u organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek i Regionalnog centra za dijabetes Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek po drugi put obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti.

Tijekom akcije stručno medicinsko osoblje zainteresiranim je građanima mjerilo razinu glukoze u plazmi, visinu krvnog tlaka, razinu hemoglobina HbA1c, zasićenost krvi kisikom te davalo savjete u vezi regulacije glukoze u plazmi i pravilne prehrane osoba sa šećernom bolesti.

Potporu akciji uime Grada Osijeka iskazao je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić koji je istaknuo kako je prevencija iznimno važna u liječenju šećerne bolesti, napomenuvši kako od ove bolesti u svijetu danas boluje 500 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 300 tisuća.

Predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Osijek Ivan Klanac podsjetio je kako je riječ o bolesti koja ne boli, ali razara organizam te da uz prevenciju i savjete liječnika o prehrani i fizičkim aktivnostima dijabetičari mogu živjeti jednako kao i ljudi koji ne boluju od šećerne bolesti.

Tekst i foto: Grad Osijek