19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO U Osijeku obilježena 30. obljetnica osnutka Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj

2 min read
Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić istaknuo je dobru suradnju Grada Osijeka i mađarske zajednice podsjetivši kako se ove godine obilježava 50 godina prijateljstva između gradova Osijeka i Pečuha.

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj (DZMH) u subotu je svečanom sjednicom u Osijeku obilježila 30. obljetnicu osnutka.

Proslavi obljetnice uime Grada Osijeka nazočio je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Florijančić, a nazočni su bili i predsjednik DZMH-a i saborski zastupnik Robert Janković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, državni tajnik mađarske Vlade Árpád János Potápi, te tristotinjak predstavnika mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i brojni drugi uzvanici iz zemlje i inozemstva.

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić istaknuo je dobru suradnju Grada Osijeka i mađarske zajednice podsjetivši kako se ove godine obilježava 50 godina prijateljstva između gradova Osijeka i Pečuha.

– u Osijeku djeluje Kulturno prosvjetni centar Mađara gdje se obrazuju djeca vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Na Filozofskom fakultetu osječkog Sveučilišta imamo Katedru za mađarski jezik i književnost koja ima studij na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Prijateljstvo se pak najviše pozna u nevolji, tako su 1965. građani Mađarske došli u Hrvatsku i Osijek potražiti sigurnost, a naši su ljudi odlazili u Mađarsku za vrijeme Domovinskog rata – kazao je Florijančić čestitavši mađarskoj zajednici 30. obljetnicu djelovanja.

Predsjednik DZMH-a i saborski zastupnik Robert Janković podsjetio je kako je DZMH osnovan 1993. godine radi zastupanja interesa Mađara u Hrvatskoj, rekavši kako je mnoštvo tada ucrtanih ciljeva ostvareno, da se manjinska prava poštuju te da im je u idućem razdoblju cilj pojačati obrazovanje na mađarskom jeziku u Hrvatskoj i nastaviti potporu gospodarstvu.

– Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 10.315 popisanih Mađara, od kojih dvije trećine živi na području Osječko-baranjske županije. Naš je smjer očuvanje identiteta mađarske zajednice u Hrvatskoj, pogotovo na području istoka države prvenstveno putem kulture, obrazovanja i naših medija – rekao je zastupnik Janković.

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva i održivog razvoja Vlade RH Davor Filipović naglasio je da hrvatska Vlada preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina aktivno potiče aktivnosti mađarske nacionalne manjine usmjerene prema očuvanju kulture tradicije i identiteta.

– Niz je završenih projekata izgradnje, uređenja i opremanja, poput Mađarskih etno kuća, Domova mladih, poticanja medija na mađarskom jeziku. Kroz proteklih nekoliko godina uloženo je skoro 19 milijuna eura, a u tijeku su projekti dječjih vrtića na mađarskom jeziku u Korođu, Belom Manastiru i Laslovu, Sportskog kampa u Vardarcu, mađarskih domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu, Zmajevcu i Osijeku – istaknuo je ministar Filipović.

Tekst i foto: Grad Osijek