1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Identifikacija darovitih učenika: Testiranje 2.162 učenika četvrtih razreda osnovnih škola!

2 min read
U testiranju se ne koriste klasični zadaci iz matematike, već zadaci koji omogućuju uočavanje potencijala učenika, njihove matematičke kreativnosti i načina rješavanja problema...

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske provodi aktivnost identifikacije učenika četvrtog razreda na darovitost u području prirodoslovlja, a u tomu sudjeluje ukupno 2.162 učenika iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Naime, uz pomoć školskih koordinatora iz ukupno 79 osnovnoškolskih ustanova u ove dvije županije proveden je cjelokupni postupak testiranja, koji obuhvaća prikupljanje podataka i dokumentacije, pripremu učitelja, roditelja i učenika za postupak identifikacije te sam postupak testiranja učenika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U testiranju se ne koriste klasični zadaci iz matematike, već zadaci koji omogućuju uočavanje potencijala učenika, njihove matematičke kreativnosti i načina rješavanja problema, pri čemu ponekad zaključak o potencijalnoj darovitosti iznenadi i samog učenika i njegovog nastavnika, jer učenik inače nije zainteresiran, motiviran ili aktivan na nastavi matematike (a ima potencijala koji ostaju neuočeni zbog osobina ličnosti ili nekih drugih razloga).

Rano uočavanje potencijalne darovitosti omogućuje i pravovremeno pružanje podrške cjelokupnom razvoju darovitog djeteta, zbog čega su prednosti ovog testiranja za svakog učenika nemjerljive. Identifikacijom potencijalno darovite djece obuhvaćaju se i oni učenici koji nisu iznimno daroviti u području, već imaju POTENCIJALA za razvoj i rast, što smatramo jako važnim. Testiranjem u ovoj dobi skreće se pozornost na identificirane učenike i potiče se njihova okolina na djelovanje koje će omogućiti rast potencijala.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rezultati testiranja će omogućiti uočavanje potencijalne darovitosti učenika. Prednosti ovog testiranja za darovite učenike su nemjerljive, jer omogućuju da se na vrijeme pruži podrška u razvoju učeničkih sposobnosti kroz sustavno praćenje, obogaćivanje programa i pružanja podrške darovitim učenicima.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske priprema aktivnosti podrške učiteljima i roditeljima darovite djece te raznolike edukacije i programe za visoko motivirane, potencijalno darovite i darovite učenike.

Projekt Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. godina i sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, a vrijeme provedbe je od srpnja 2022. godine do travnja 2024. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija a partneri su: Virovitičko-podravska županija, Osnovna škola Josip Kozarac, Josipovac Punitovački, Osnovna škola Josip Kozarac, Slatina, Osnovna škola Suhopolje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteset Innlandet Giovik i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

Tekst i foto: OBŽ (arhiva, screenshot)