19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Opsada’ šaltera policije u Osijeku! “Najveći pritisak je na poštu! Plaćajte preko ‘neta’, molimo!

3 min read
Gužvi, zapravo, nema, u pravom smislu riječi, ali je e-Redomat popunio termine do kraja svibnja, a gužve se stvaraju na 'uskom grlu', malom poštanskom uredu. Jer, svi ondje moraju nešto platiti, a šalter je jedan.

Policija u Osijeku produžava radno vrijeme na izdavanju dokumenata, mjesecima već radi i subotom, postoje sustavi e-Građani, e-Redomat…, baš sve je učinjeno kako bi se ‘premostio’ trenutak ‘dospijeća’ isteklih dokumenata po završetku epidemije. Ali, ‘usko grlo’ nacije je plaćanje. Nikako da to obavimo ranije, nikako internet bankarstvom, nego na šalteru, a on je – jedan.

Pravilo u epidemiji je glasilo da i istekli dokumenti vrijede, do kraja epidemije. Vrijedili su na području RH i vrijede još nekih 27-28 dana. Naime, u tom razdoblju potrebno je predati zahtjev za novim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve se to moglo gdjegod riješiti i ranije, ali u našoj je županiji 12.000 i više sugrađana dočekalo – sada! To je samo broj onih kojima je istekla osobna iskaznica, jedini obvezni dokument, a isteklo je i oko 25.000 putnih isprava, više od 4.000 vozačkih…

I u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj svi oni sada žele nove dokumente.

Gužvi, zapravo, nema, u pravom smislu riječi, ali je e-Redomat popunio termine do kraja svibnja, a gužve se stvaraju na ‘uskom grlu’, malom poštanskom uredu. Jer, svi ondje moraju nešto platiti, a šalter je jedan.

– Apeliramo na sve koji dolaze predati zahtjev, za bilo koji od dokumenata, da uz prethodno informiranje o iznosu i drugim potrebnim elementima, plaćanje obave internetskim bankarstvom. Čak i ako nemaju gdje isprintati potvrdu, izašli smo u susret na način da na samom šalteru službeniku/ci mogu poslati potvrdu o plaćanju na e-mail i da se priznaje i takva elektronska potvrda… – kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave osječko-baranjske Edita Roterbauer.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, na dan 12.03.2023. na području Policijske uprave osječko-baranjske, skupa sa pripadajućim policijskim postajama, (Policijska postaja Beli Manastir, Policijska postaja Belišće, Policijska postaja Donji Miholjac, Policijska postaja Đakovo i Policijska postaja Našice) broj isteklih osobnih iskaznica iznosi 12.337, broj isteklih putnih isprava iznosi 24.994, broj isteklih vozačkih dozvola iznosi 4.168, broj isteklih oružnih listova za držanje oružja iznosi 580, dok broj isteklih oružnih listova za držanje i nošenje oružja iznosi 1.061, objavila je PU OBŽ.

Kako bi svi građani kojima su istekli dokumenti uspjeli ih na vrijeme izraditi, Policijska uprava osječko-baranjska uvela je cjelodnevno radno vrijeme. Tako će šalteri za stranke na kojima se izdaju dokumenti od 16.5. do 11.06. raditi od ponedjeljka do petka, od 7,15 do 18,30 sati. 
Napominjemo da će se svaki radni dan od 15 do 18,30 sati isključivo raditi samo s isteklim dokumentima. Šalteri za dokumente u policijskim postajama nastavit će raditi u jednoj smjeni.

Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezni dokumenti te ih građani nakon isteka roka važenja ne moraju pribavljati ako ne namjeravaju putovati u zemlje koje zahtijevaju putovnicu ili ako ne namjeravaju voziti vozilo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Putem mobilne aplikacije e-Redomat moguće je rezervirati termine za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole, za preuzimanje izrađenih osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te reguliranje prebivališta. Samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI moraju se podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani, dodaje PU OBŽ.

Foto: