1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Hrvatske vode javile stanja i prognoze: Drava, Sava, Dunav, Glogovica, Biđ, Vuka…, svi pod mjerama!

2 min read
I evo kako sada stvari stoje s rijekama i koje su mjere proglašene gdje u Slavoniji...

U 17 sati Drava kod Osijeka bila je na 277 centimetara. To je 77 centimetara iznad pripremnog stanja obrane od poplava i 73 centimetra od redovnih mjera (350). Na pola puta…

– U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Republike Hrvatske u prosjeku između 10 i 35 mm – javljaju Hrvatske vode, dodajući da je najmanje palo u Istri i kod nas u istočnoj Hrvatskoj, u Slavoniji, do 5 mm.

Najviše kiše, poznato je iz nacionalnih medija, palo je ponovo na području Gorske Hrvatske: Slunj 68 mm, Gospić 59 mm, Ogulin 58 mm, Zavižan 57 mm, Delnice 55 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 58 mm).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I evo kako sada stvari stoje s rijekama i koje su mjere proglašene gdje u Slavoniji…

Izvanredne mjere: Sava – Jasenovac, ZLK Biđ polja – Đakovo

Redovne mjere: Glogovnica – Koritna, Sava – Crnac, Vuka – Vuka, ZLK Biđ polja – Topolje

Pripremno stanje: Drava – Donji Miholjac, Belišće, Osijek, Dunav – Batina, Aljmaš, Dalj, Pakra – Janja Lipa, Sava – Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Županja

– Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od prekjučer ujutro 15.5.2023. otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje – javljaju iz Hrvatskih voda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U narednih 7 dana i dalje se mogu očekivati nestabilne vremenske prilike, ali ipak s puno manjim količinama oborine nego u prethodnih nekoliko dana. Glavnina oborine očekuje se još danas tijekom dana 17.5.2023., dok od sutra slijedi razvedravanje. Ove nove  očekivane oborine tijekom današnjeg dana utjecati će i produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom području, tako da iduća 2-3 dana vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu neće pasti ispod razine +700 cm, odnosno ispod razine redovnih mjera obrane od poplava, dok će potpuna stabilizacija i opadanje vodostaja u Republici Hrvatskoj potrajati još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

Foto: OBŽ (screenshot)