28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ivan Radić u ‘1 na 1’: “Kada ima investicija, ima i izvođača, a onda i radnih mjesta i plaća…”

5 min read
Voditelja je prvo zanimalo kako je Osijek, naglašavajući tu činjenicu, u kratkom vremenu postao grad iz kojeg se ne iseljava, grad koji ima rekordnu stopu zaposlenosti, rekordno nisku stopu nezaposlenosti, čitavu silu investicija i planova...

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić gostovao je sinoć u emisiji ‘1 na 1’ Romana Bolkovića na HRT-u, kazavši ekskluzivno kako je Jabil dobio građevinsku dozvolu i počinje s izgradnjom tvornice u Osijeku, ponovivši i kako će američka kompanija trebati ‘u prvom valu’ oko 1.500 zaposlenika.

Pisali smo o tome već sinoć, što možete čitati OVDJE.

Bolković je sinoć otvorio razgovor činjenicom da je Radić najmlađi gradonačelnik u povijesti Osijeka, da je to postao s 34 godine, što je gradonačelnik Osijeka ispratio i opaskom da se za tu funkciju pripremao i da ga nije ‘zatekla’. Dodao je i kako je prvi HDZ-ov gradonačelnik, kazavši zanimljivu činjenicu o promjeni čak 32 predsjednika Gradske organizacije stranke u Osijeku od suverenosti Hrvatske, što je, kazao je, svakako utjecalo na slabije HDZ-ove izborne rezultate u Osijeku do njegova dolaska.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Voditelja je prvo zanimalo kako je Osijek, naglašavajući tu činjenicu, u kratkom vremenu postao grad iz kojeg se ne iseljava, grad koji ima rekordnu stopu zaposlenosti, rekordno nisku stopu nezaposlenosti, čitavu silu investicija i planova…

– Osijek je grad u kojeg se lako zaljubiti, ali emocija nije ta koja može nekoga zadržati ili vratiti. Ulaskom u EU nas je uhvatio val iseljavanja, kao i cijelu zemlju, ali sada se situacija značajno izmijenila. Imamo investicije u vrijednosti 150 milijuna eura, rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost, na svakom koraku se nešto gradi i radi… – počeo je gradonačelnik Osijek Ivan Radić, nastavljajući nizati i objašnjavati projekte, o kojima ga je selektivno pitao Bolković.

– Najveća su to ulaganja u povijesti grada. Od većih projekata izdvajamo obnovu Tvrđe, našu ‘staru damu’, koja bi, vjerujem, trebala biti završena do listopada. Zatim, šetnicom spajamo Gornji i Donji grad, gradi se pročišćavanje otpadnih voda, imamo i projekt IT parka, parka za zajednicu koja je itekako pomogla promjenama u Osijeku… Nadalje, ulaganja su u rekonstrukciju tramvajske infrastrukture, kao preduvjet za niskopodne tramvaje, a dolazi ih 10. Stiglo je i 13 novih autobusa, razmišljamo u električnim autobusima… S jako puno se projekata možemo pohvaliti – nizao je Radić, dok je Bolkovića posebno zanimala promjena dinamike uz zaposlenosti…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nedavno je i irski veleposlanik izjavio kako se broj osoba iz Irske vraća. Investicije su vratile ljude, jer kada ima investicija, ima i izvođača, a kada ima izvođača ima i plaća, radnih mjesta. Važno je da čovjek od svog rada može živjeti. Treba biti partner s gospodarstvenicima, partner s poduzetnicima. Prvi prioritet koji sam stavio pred sebe i suradnike je bio – biti na raspolaganju poduzetnicima – kazao je Radić. pojašnjavajući otkud razlika od 12% većoj zaposlenosti unazad godinu dana.

A onda je na red došla i američka kompanija…

– Prije godinu i pol smo počeli razgovore s Jabilom. Oni su između 17, 18 gradova tražili gdje će graditi i raditi, a mi imamo zonu koja ima česticu kakva je njima veličinom odgovarala. Blizu su im Budimpešta, Beograd, koridor, aerodrom… Iako brojni nisu u to vjerovali, Jabil je tvrtka koja će u Osijeku graditi vrlo brzo svoju tvornicu i zaposliti najmanje 1.500 ljudi. Da, izdali smo im pravomoćnu građevinsku dozvolu – kazao je gradonačelnik, dodajući kako je sa OBŽ, fakultetima i HZZ-om stvoreno niz pretpostavki prekvalifikacijama osoba.

– I da, neće to biti samo domaći radnici. A na svako radno mjesto se veže 2 do 3 druga radna mjesta kooperanata – kazao je prvi čovjek Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Govorilo se u nastavku emisije i o turizmu, o kontinentalnoj Hrvatskoj, rekordnim brojkama u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ponudi koja nije samo gastronomska. Jer, događaji su ti koji privlače veliki broj dolazaka i noćenja, brojne manifestacije, a sam grad je mjesto dolaska kroz cijelu godinu. Postoje i sportska natjecanja koja pune hotele, generiraju prihode…, od Pannoniana, preko gimnastičkog kupa… Obnovljen je dio osječke Kopike, što se nastavlja uskoro, izgradnjom dječjeg bazena, tobogana…

Nabrajali su se i drugi projekti koji slijede, napose rekonstrukcija Strossmayerove ulice, ulice u kojoj Županija gradi I. Gimnaziju, a NK Osijek nedaleko i stadion. Tu je i podvožnjak na Čepinskoj, čiji je rok izgradnje kraj godine, ali je Radić rekao da očekuje dovršetak već tijekom rujna ove godine.

Kultura nije zanemarena, jer Osijek gradi svoju prvu koncertnu dvoranu, drugu najveću u zemlji poslije zagrebačke Vatroslava Lisinskog, a koja će biti gotova tijekom 2024. godine. Bolković je spomenuo i OLJK, manifestaciju sa lanjskih 100 događaja, sve s besplatnim ulazom. Rečeno je kako se planira obnova zgrade HNK-a u Osijeku.

Stavka o kojoj je obvezno progovoreno su vrtići, škole…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Jako je puno djece bilo kod upisa u vrtiće ‘ispod crte’. To nam nije bilo prihvatljivo. Već u prvoj godini mandata, prenamjenom domarskih stanova i rekonstrukcijom smo odmah upisali 250 djece više, ove godine još 170. To i dalje nije dovoljno, ali u 30 godina su izgrađena samo dva vrtića u Osijeku. Prijavili smo se na NPOO i 5 vrtića nam je prošlo. Gradimo 3 vrtića i 2 širimo. Tada ćemo imati riješenu situaciju – kazao je Radić.

Školarce se stipendira, rečeno je, najboljim maturantima plaća vozački ispit, a tendencija Grada Osijeka je da svi osnovnoškolci prijeđu na jednosmjensku nastavu, što znači dogradnje i izgradnje. Razgovaralo se i o studentima, o činjenici da je Osijek studentski grad, da su prošireni kapaciteti studentskog smještaja, kako je to populacija kojoj Grad usmjerava dosta svoje pozornosti i brige.

Napokon, Osijek u skoroj budućnosti treba dobiti novi KBC, završava se OHBP KBC-a, sve je više i privatnih klinika, a što su također razlozi gravitiranja slavonskih ljudi Osijeku.

Nizale su se i druge teme u Osijeku, koje Osječanke i Osječani dobro poznaju, ali su bile zanimljive za nacionalnu publiku, svakako činjenica da je Osijek Eco City, grad koji odvaja najviše otpada u zemlji…

Foto: Facebook, Ivan Radić (screenshot)