1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

UPRAVO: Grad Osijek diže avion iznad grada u petak! Tretirat će komarce i u okolnim općinama!

2 min read
Izvođač ima dvomotorac, ima dozvole i letjet će preko cijelog grada cijelog vikenda - kazao je sjajnu vijest Vulin.

– Ovo će biti jedna od gorih godina – kazao je u jednom trenutku konferencije za novinstvo Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, govoreći o komarcima, ali odmah dodao i da se u borbi neće oklijevati.

Kada se 14. svibnja brojalo komarce u klopkama, u Retfali ih je bilo 7, ali do Kočakog rita se broj komaraca po klopci popeo na iznad 13.000. U Sarvašu ih je bilo blizu 6.000, u Nemrtinu iznad 5.000, Pampas ih je brojao oko 1.400, kao i oko Iktusa… S obizom na kišu, učinkovitost prvog adulcitnog tretmana bila je 0% na Jugu 2, oko 60% na promenadi. Tako na Jugu 2 15. svibnja u klopci imamo 1.500 komaraca, a bilo ih je malo iznad 600. Kiša nam ne ide na ruku…

– Hidrološki uvjeti su takvi da pogoduju razvoju komaraca, što nije bio slučaj prethodne godine. Znamo da je lane bilo sušno i potrošili smo svega 50-ak tisuća eura na tretmane – počeo je danas na konferenciji za novinstvo zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i nastavio…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je sada potpuno suprotno, Drava i Dunav su u porastu.

– U suradnji s ostalim općinama koje nas okružuju, u dogovoru sa službama, mi smo sve smo tretmane obavili. Čekamo da kiša stane da nastavimo.

– Postigli smo dogovor, prvi puta otkada je Hrvatske, sporazum s Petrijevcima, Dardom, Biljem i Erdutom, a u čijim se granicama nalaze poplavna područja, iz čijih granica dolazi 95% komaraca u Osijek, da preuzmemo 100% obvezu tretiranja larvi i 90% korektivnih adultcidnih tretmana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mi smo se do sada borili s komarcima u gradu, ali sada ćemo osim toga, boriti se i na poplavnom području. Ti larvicidni tretmani nisu 100% učinkoviti, nije moguće spriječiti dolazak u grad, a zato ćemo provoditi tretmane iz zemlje i iz zraka u Osijeku – nizao je Vulin, kazavši najbolju vijest…

– Sudeći po vremenskim prilikama, počinjemo sa zemlje već sutra, a u petak ide avion iznad cijelog grada. To do sada nije bio slučaj, nije se moglo letjeti iznad Osijeka, ali sada možemo. Izvođač ima dvomotorac, ima dozvole i letjet će preko cijelog grada cijelog vikenda – kazao je sjajnu vijest Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dobile su se i dozvole za tretiranje rubnih područja Kopačkog rita.

Na kraju je Vulin dodao da će ovakvim pristupom, sukladno riječima struke, populacija komaraca sustavno padati tijekom narednih godina. Grad je odlučio pomoći drugim općinama radi sebe, ali i radi njih. Općine su se financijski ‘razapele’ koliko mogu, dodaje Vulin, ali nemaju više od toga i Grad Osijek je odlučio uskočiti.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)