28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava kod Osijeka jutros na +312 cm! Vrhunac u ponedjeljak! Na Vučici Izvanredne mjere!

3 min read
- Vrhunac vodnog vala očekujemo u ponedjeljak, 22. svibnja. Trajat će to poslije danima, jer Dunav će do srijede rasti. Velika Drava i veliki Dunav spriječavati će lako ulijevanje pritoka. Vodostaj Drave nije za paniku, sve je pod kontrolom, ali nije ni za potcijenjivanje - kazao je za OsijekExpress.com Ivica Nađ iz Hrvatskih voda iz Osijeka

Jutros u 6 sati vodostaj Drave kod Osijeka bio je +312 centimetara. To je 38 centimetara manje od proglašavanja Redovnih mjera obrane od poplava (+350), ali kako OsijekExpress.com doznaje, Hrvatske vode u Osijeku barataju prognoznom od oko maksimalno +325 centimetara.

Razumijevanja radi, prelijevanje Drave na šetnicu na lijevoj obali, od pješačkog mosta prema ZOO vrtu, događa se tek na vodostaju od +370 centimetara. Sve ovo ukratko znači da se ozbiljnije teškoće na Dravi kod Osijeka ne očekuju, čak ni 22. svibnja, u ponedjeljak, kada je očekivan vrhunac vodnog vala.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pa ipak, rast Drave kod Osijeka i rast vodostaja Dunava, od Batine do Iloka, usporavaju ove dvije rijeke, što posljedično usporava Karašicu, Vučicu…, manje pritoke, koje inače primaju oborine sa slavonskim brda, Krndije i Papuka, što može uvjetovati teškoće oko manjih naselja. Napokon, u Marijančacima su na Vučici Izvanredne mjere obrane od poplava, doznaje se u Hrvatskim vodama u Osijeku.

– Vrhunac vodnog vala očekujemo u ponedjeljak, 22. svibnja. Trajat će to poslije danima, jer Dunav će do srijede rasti. Velika Drava i veliki Dunav spriječavati će lako ulijevanje pritoka. Vodostaj Drave nije za paniku, sve je pod kontrolom, ali nije ni za potcijenjivanje – kazao je za OsijekExpress.com Ivica Nađ iz Hrvatskih voda iz Osijeka, dodajući…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Niti jednom naselju ne prijeti opasnost od Drave – zaključio je.

Inače, na Dravi kod Osijeka proglašeno je Pripremno stanje obrane od poplava. To se događa na +200 centimetara. Redovne mjere proglašavaju se na +350, Izvanredne mjere na +500, a Izvanredno stanje na +550. Najviši vodostaj ikada bio je ’65. godine, +542 centimetra. No, od tada su izgrađeni obaloutvrda i šetnica u Osijeku, kao i nasipi na lijevoj obali.

Kada je riječ o vatrogasnim intervencijama u posljednjih 5 dana, od 14. svibnja do danas, Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je zbirno o svim intervencijama na području cijele zemlje, a mi vam izdvajamo slavonske županije…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

  • Osječko-baranjska županija: zabilježeno je 17 tehničkih intervencija većinom ispumpavanja vode,  na kojima su angažirano 54 vatrogasaca sa 19 vatrogasnih vozila, a najviše ih je bilo na području Našica, Osijek i Beljavina.
  • Brodsko-posavska županija: zabilježeno je 20 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanje stabala i granja, a angažiran je 41 vatrogasac sa 19 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo u Slavonskom Brodu, Cerniku i Rešetarima.
  • Virovitičko-podravska županija: zabilježeno je 36 tehničkih intervencija koje se većinom odnose na ispumpavanja vode iz objekata te ispiranja kolnika, a angažiran je 111 vatrogasac sa 41 vatrogasnim vozilom. Najviše intervencija je bilo na području Slatine, Mikleuša i Pčelića (Suhopolje).
  • Požeško-slavonska županija: zabilježene su 54 tehničke intervencije ispumpavanja vode iz kuća, bunara, čišćenje prometnica te izrada zečjih nasipa. Na tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 179 vatrogasaca s 60 vatrogasnih vozila s područja županije. Najviše intervencija je bilo na području Oljasa, Požege, Čaglina, Lučinaca i Pakraca, Velike i Lipika.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija), OBŽ (arhiva, screenshot, ilustracija)