29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Sinoćnja učinkovitost do 86%! Jutros nastavljeno aviotretiranje komaraca, ide i dalje…

3 min read
- Uskoro ćemo dobiti odobrenje za larvicidne tretmane u Kopačkom ritu. Nadamo se da će nam ministarstvo uskoro izaći u susret - dodala je Nataša Turić.

U manje od 24 sata Osijek je ‘udario’ komarce u svim dijelovima grada, završit će večeras 24-satni opseg. Vrlo je to važno, nikada do sada izvedeno, a kako se ne bi omogućilo komarcima premještanje. ‘Napad’ je bio planski, pokrivajući cijeli grad… i još traje! Učinkovitost je odlična!

Visoki vodostaji Drave i Dunava, okolnih pritoka, bajera…, ‘probudili’ su legla komaraca uokolo Osijeka zbog kojih je Grad Osijek reagirao avijacijom, ‘udarima’ s tla, organizacijom koja je uključila i okolne općine, sufinanciranjem uništavanja na njihovom tlu, a kako bi se spriječio dolazak komaraca u grad, olakšalo i stanovnicima tih krajeva. Avion je ‘zasipao’ komarce sinoć, jutros…

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i ravnateljica NZJZ-a Nataša Turić jutros su izvijestili o učincima akcije. Učinkovitost obavljenih tretmana je između 55 i 86%.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prošle je godine bila sušna godina, ali ova… – uvodno je kazao Vulin, najavljujući i redovite konferencije za novinstvo po pitanju komaraca, prepustivši riječ Nataši Turić…

– NZJZ OBŽ provodi praćenje stanja i izdaje preporuke, bilo larvicidnih i adultcidnih, a poslije kontroliramo učinkovitost. Do sada su izdane 43 preporuke, od kojih 5 za larvicidno. Grad Osijek je proveo sve što smo preporučili. Zašto je bilo manje larvicidnih tretmana i preporuka u Osijeku? Zato što Osijek nema toliko legla komaraca. Govori se kako su adultcidni tretmani interventni, ali zapravo neće biti rješenja dok se Kopački rit ne uključi u rješavanje problema – kazala je Nataša Turić, dodajući drugu vrhunsku vijest…

– Uskoro ćemo dobiti odobrenje za larvicidne tretmane u Kopačkom ritu. Nadamo se da će nam ministarstvo uskoro izaći u susret – dodala je Nataša Turić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Da otklonim mit o tome kada treba tretirati komarce… Ne mogu se komarci tretirati u siječnju, ožujku… Larvicidni tretmani se mogu raditi tek kada se podigne voda. Jer, na suhom nema larvi na koje to može utjecati… – nastavio je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, otkrivajući kakav je to ‘začarani krug’, ali u kojem se Osijek snalazi bolje nego ikada, avionom i dogovorom s drugim općinama, iz kojih dolazi 95% komaraca u Osijek.

Vulin je pojasnio kako Osijek tu nije ‘velikodušan’ prema drugim općinama, makar je i to efekt. Osijek nastoji riješiti problem na izvorištu, što nikada prije nije činjeno.

Nadalje, Vulin je otklonio još jedan mit. Nekada je avion zasipao grad dimom, tamo prije rata, a danas ne…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ne smije se ispuštati i nafta, kao što je to bilo prije rata. Pušta se isto sredstvo, ali ne u obliku dima, već rose – kazao je Vulin.

Inače, broj komaraca je godinama rastao u Kopačkom ritu, a s obzirom da se to područje nikada nije tretiralo. Čekajući odobrenje ministarstva, Osijek vjeruje da će ‘udarom’ na tom mjestu riješiti veći dio problema. Jer, samo posljednje mjerenje je pokazalo u klopkama u Kopačkom oko 15.000 komaraca.

Vulin je još pokazao kako su izgledale preporuke i odrađeni tretmani avionom, a na kartama. Svi su dijelovi grada i okolice pokriveni, a učinci tretmana sežu, pokazuju mjerenja, do 86%.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pogledajte mape i pokrivenost…

Foto: Grad Osijek (screenshot)