4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO To je to! +370 je bila ‘magična brojka’ za izlijevanje! ‘Hvali Dravu, drž’ se kraja’

2 min read
Vrh vodnog vala je prošao u ponedjeljak kroz Osijek, a poslije čega se očekuje opadanje Drave. No, ne jednakom brzinom kako je Drava rasla.

‘Magična’ vrijednost bila je +370 centimetara. Izuzimaju Pampas ranije, Drava kod Osijeka se na ovoj vrijednosti izlila na najnižoj točki šetnice odmah kod pješačkog mosta.

Kako je ranije rečeno iz Hrvatskih voda, od pješačkog mosta prema ZOO vrtu najniža je dionica promenade i taj dio ‘zapliva’ kada Drava naraste iznad spomenutih +370. Dogodilo se to u utorak u podne.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, Drava kod Osijeka je pod Redovnim mjerama obrane od poplava, ali vodostaj, sukladno najavama i očekivanjima, sada stagnira. Rastao je od podneva do večeri za još 3 centimetra, sinoć u 22 sata bio +373, ali za +1 je Dravi trebalo oko 6 sati. Sinoć se vodostaj nije mijenjao oko 2 sata pa i 3 sata poslije.

Kako nam je ranije rekao Ivica Nađ iz Hrvatskih voda iz Osijeka, to je sada, po prilici, to. Vrh vodnog vala je prošao u ponedjeljak kroz Osijek, a poslije čega se očekuje opadanje Drave. No, ne jednakom brzinom kako je Drava rasla.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Jer, Dunav je rastao također i usporio Dravu, sporije primajući vodu iz nje. A istovremeno, u Dravu se slijevaju nabujale pritoke. Tako da se, kako je kazao Nađ, visok vodostaj može očekivati danima poslije.

Razumije se, Osječanke i Osječani taj prizor redovito posjete, jer i nije toliko rijedak bio posljednjih godina, ali vrijedi upozorenje da treba biti oprezan i u mutnoj Dravi prepoznati rub obaloutvrde. Vrijedi ona – ‘hvali Dravu, drž’ se kraja’.

Foto: Čitateljica (ustupljeno za objavu)