4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od 530 do 1.004 novoupisane djece u samo dvije godine! Radić: “Na nama je da im to osiguramo, a djeca budu bezbrižna”

3 min read
U brojkama sve to izgleda ovako - '21. je upisano 530 djece, ove godine 1.004. Od '21. do '23. godine broj skupina je rastao sa 130 na 162, a broj odgojiteljica od 246 do 326.

Posljednje dvije godine rastao je broj beba u Osijeku, posljednjih nekoliko godina mijenjali su se standardi u vrtićima, optimizirao broj polaznika po skupinama… Posljednjih godina Osijek nije činio ništa, sve do zadnje dvije godine i mandata novog gradonačelnika.

Tipizirani vrtići, zrcalno jednaki, građeni duboko u prošlom stoljeću, poput ‘Jug 2-Čepin’, ‘Donji grad-Moša’…, posljednja su bila ‘remek djela’ arhitekture i organizacije, a vladajuće garniture, svakako ‘vremešnije’ od današnje, doima se, osim deklarativno, potpuno neosjetljive na rješavanje pitanja upisa većeg broja djece.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A onda, u uvjetima rasta stope zaposlenosti u Osijeku, pada broja nezaposlenih osoba, u uvjetima fundamentalno važne provedbe svih demografskih mjera, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, sa suradnicima, u dvije je godine ‘preokrenuo’ raspoložive resurse, osigurao upise za 430 djece više, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti osigurao izgradnju još 3 i rekonstrukciju 2 vrtića, zaposlio 47 odgojiteljica na neodređeno vrijeme. Jer, ako su već sredstva i bila limitirana, mogućnosti…, ako politika i upravljanje traže kompromise, djeca to ne moraju i ne smiju trpjeti.

I tako, u novu pedagošku godinu u osječke vrtiće ulazi 1.000 ‘klinceza i klinaca’ Osijeka, što je rast broja upisanih od 89% u odnosu na ’21. godinu. Kako?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …reorganizacijom vrtićkog prostora, prenamjenom domarskih stanova i vrtićkih ateljea…, upisano je čak 250 djece više. Na neodređeno vrijeme smo zaposlili i 47 odgojiteljica. Ove godine smo isto tako krenuli u prenamjenu i adaptaciju prostora u 3 vrtića. Uspjeli smo zadržati prošlogodišnji broj jasličkih skupina, uspjeli smo upisati i svu djecu koja su navršila 4 godine, na što nas od ove godine obvezuje zakon. Upisali smo čak 180 djece više nego godinu ranije. U samo dvije godine osigurali smo 430 mjesta više u vrtićima. To je kao da smo izgradili 4 nova vrtića – kazao je na konferenciji za novinstvo Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodajući da nitko od uključenih tu ‘nije našao mir’.

– Ostalo nam je 147-ero djece s oba zaposlena roditelja neupisano. Nedopustivo je da netko ostane bez posla jer ne može dijete upisati u vrtić… – rekao je Radić, objavljujući kako je i za tu djecu nađeno rješenje u nekoliko vrtićkih skupina raspoređenih u nekoliko vrtića u Osijeku, odnosno u Pučkom otvorenom učilištu bit će 5 novih skupina, u Pastoralnom centru u Tenji dvije, po jedna u u Josipovcu i Krijesnici.

Do početka 2025. godine bit će novih 400 mjesta u vrtićima u Osijeku, a izgradnjom nova 3 i rekonstrukcijom još 2. Za to je osigurano 6,2 milijuna eura, 4,2 iz NPOO-a. Uz to idu i nova 33 radna mjesta za odgojiteljice. Praktički ‘kompletna tranša’ novih akademski obrazovanih odgojiteljica ide ‘s faksa na posao’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U brojkama sve to izgleda ovako – ’21. je upisano 530 djece, ove godine 1.004. Od ’21. do ’23. godine broj skupina je rastao sa 130 na 162, a broj odgojiteljica od 246 do 326.

– Sve ovo pokazuje da itekako brinemo o najmlađim sugrađanima. Na nama je da im osiguramo uvjete, što i činimo od kada smo došli u ovu gradsku upravu, a na njima je da bezbrižno rastu, druže se s vršnjacima i otkrivaju svijet – rekao je još gradonačelnik Ivan Radić.

Foto: Grad Osijek (screenshot)