4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Penicilin Hrvatska ne proizvodi godinama, a sada manjka još vrsta antibiotika…

2 min read
Iz HALMED-a kažu kako su za sva tri lijeka dostupni drugi lijekovi čija opskrba nije upitna, a koji sadržavaju iste tvari, piše Večernji list.

Zbog visokih troškova proizvodnje, u Hrvatskoj se godinama ne proizvodi penicilin. Nabavljamo ga, ali poslovna je tajna odakle. No, odakle god da je, opskrbni lanci su poremećeni ratom, inflacijom…, nestačica je sve više, a sada manjka još nekoliko vrsta antibiotika u zemlji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako piše Večernj list, ovih je dana Belupo prvi put prijavio nestašicu čak tri lijeka kojima je penicilin ključna tvar. Potvrđeno je to Večernjem listu u HALMED-u. Riječ je o prijavi nestašice lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, prašak za oralnu otopinu, kojeg neće biti do 4. rujna. Objavljena je i nestašica lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete. Predviđa se da Klavobela neće biti do 26. lipnja. Klavobel je inače paralela amoksicilina, kojeg je već manjkalo. Naime, Belupo je i ranije oglasio nestašicu lijeka Amoksicilin 1000 mg, tableta za oralnu suspenziju s amoksicilin trihidratom i neće ga biti do 1. srpnja. 

Iz HALMED-a kažu kako su za sva tri lijeka dostupni drugi lijekovi čija opskrba nije upitna, a koji sadržavaju iste tvari, piše Večernji list.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Umjesto lijeka Silapen K 250 mg/5 ml prašak za oralnu otopinu (fenoksimetilpenicilinkalij ) na tržištu je dostupan zamjenski lijek Penon 50 mg/ml prašak za oralnu suspenziju. Za Klavobel BID 875 mg/125 mg filmom obložene tablete (amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat) dostupno je više drugih odobrenih lijekova s istom djelatnom tvari. Također, u prometu je dostupan lijek Amoksicilin Belupo 500 mg tablete za oralnu suspenziju – poručili su iz HALMED-a za Večernji list.

Inače, penicilin je jeftin u proizvodnji, a tvrtka koja ga proizvodi može proizvoditi samo njega u pojedinom proizvodnom pogonu, uslijed čega se brojni odlučuju tu proizvodnju zanemariti. Samo nekoliko tvornica u cijelom svijetu proizvodi penicilin.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)