4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

PDV pao, cijene nisu! Pokazala analiza Porezne uprave!

2 min read
Cijene proizvoda za koje je stopa PDV-a snižena s 13 na 5%, trebale su biti niže oko 7 posto, dok kod onih sniženih s 25 na 13%, cijena je trebala pasti za 10%. Nisu!

Proširenjem primjene snižene stope PDV-a prošle godine u proljeće, Porezna uprava je utvrdila da porezni obveznici na dan 1. travnja ’22. nisu snizili cijene svojih proizvoda u visini snižene stope PDV-a.

Štoviše, iskoristili su to pojedini za povećanje marže ili troškova poslovanja, da bi kasnije cijene samo rasle. To je smanjilo prihod državnog proračuna za 279 milijuna eura godišnje. A mi nismo bolje prošli, već suprotno. Porezna uprava je jučer objavila opsežnu analizu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, od 1. travnja prošle godine PDV je pao, na 5% na dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, isporuku živih životinja, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, isporuku žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi (u ljusci), sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje, ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja, na 13% na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

Porezna je zatražila od 33.939 poduzetnika da izvijeste od tome kako su postupili, a podatke je dostavilo njih 29.940. I analiza kaže – porezni obveznici nisu snizili cijene u visini sniženog PDV-a. Nadalje, njih 27.757 izjasnilo se da ne prodaju proizvode kojima je snižena stopa PDV-a. A od preostalih, 33,21%, odnosno njih 725, izjasnilo se da su snizili prodajne cijene u iznosu sniženog PDV-a, 34,04%, njih 743 da su zadržali postojeće prodajne cijene i 32,75%, njih 715 da su utvrđivali pojedine cijene ovisno o pojedinim proizvodima. A oni koji su snizili cijene, nisu snizili u postotku sniženog PDV-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Cijene proizvoda za koje je stopa PDV-a snižena s 13 na 5%, trebale su biti niže oko 7 posto, dok kod onih sniženih s 25 na 13%, cijena je trebala pasti za 10%. Nisu!

Foto: Pixabay (ilustracija)