4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Priziv savjesti i u ljekarnama: Kapi za nos može, a za pilule ću pozvati kolegicu…

2 min read
Naime, priziv savjesti kakav je dopušten liječnicima, omogućen je svim zdravstvenim djelatnicima. U ljekarnama se to manifestira kroz izdavanje kontracepcije, hitne kontracepcije...

Jedna je pacijentica u ljekarni kupovala sirup za kašalj, a potom i kontracepcijske pilule. Magistra farmacije prodala joj je sirup, a onda otišla po kolegicu za pilule. Ponovilo se to i sljedećeg mjeseca, da bi pacijentica upitala o čemu je riječ i dobila odgovor kako magistra ne prodaje kontracepciju zbog osobnih uvjerenja, donosi priču i saznanja Jutarnji list.

OsijekExpress.com neslužbeno doznaje, u Osijeku, odnosno Ljekarnama OBŽ, nema niti jedan slučaj priziva savjesti.

Naime, priziv savjesti kakav je dopušten liječnicima, omogućen je svim zdravstvenim djelatnicima. U ljekarnama se to manifestira kroz izdavanje kontracepcije, hitne kontracepcije…, doznaje Jutarnji list, navodeći primjer zagrebačke magistrice farmacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ona je Jasna Ćurić, magistrica farmacije i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Radi u realnom sektoru, već 14 godina ‘konzumira’ svoje pravo. Ona ne izdaje kontracepciju, već ako se netko pojavi s receptom, ona pozove suradnike.

Kako doznaje Jutarnji, ima i ljekranika koji ne prodaju ni mehaničku kontracepciju, odnosno prezervative. Pa ipak, u Zagrebu, u Gradskim ljekranama, kazuju za list, nema ljekarnika s prizivom savjesti.

Postoje i iznimke među osobama koje imaju priziv savjesti, a to je izdavanje kontracepcije ako ustanove da su one medicinski neophodne, kao kod primjerice policističnih jajnika, dodaje Jutarnji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Problem se, naoko, može javiti u kakvoj noćnoj smjeni, gdje je dežurna jedna osoba… Što ako ona ima priziv savjesti? Kako za Jutarnji govore iz ljekarni, ako djelatnik i ima priziv savjesti, institucija ne smije i nema. I problem će biti riješen.

Više možete pročitati na izvorniku…

Foto: Pixabay (ilustracija)