4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dva dana, tri zmije… Vatrogasci u lovu’ u naseljenim područjima u OBŽ!

2 min read
- Riđovki mi nismo sreli. One budu u šumama, uz šume... Sve je to normalno i očekivano za ovo doba godine. Nikakva najezda ovo nije, ništa neuobičajeno - kazao je vatrogsac iz Našica za OsijekExpress.com.

Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije jučer je izvijestio kako su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Našica hvatali i uklanjali zmiju na području grada, a isto javljaju i danas, 24 sata poslije. Jednako tako, Centar 112 javlja i kako su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Belog Manastira na svom području, u gradu, lovili zmiju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vatrogasci Belog Manastira imali su tehničku intervenciju uklanjanja zmije u Belom Manastiru. Vatrogasci Našica imalisu tehničku intervenciju uklanjanja zmije iz nusprostorija u Našicama – stajalo je danas, među ostalim, u priopćenju Centra 112.

Kako nam govori vatrogasac iz Našica, ondje su obje zmije ‘izgmizale’ iz visoke trave oko napuštenog objekta, a što je očekivano u ovo doba godine i ne predstavlja nikakvu najezdu i ništa alarmantno. Za jednu su 100% sigurni kako je bjelouška, a za drugu vjeruju isto, ali dodaju da sigurno nije otrovnica prema onome što su vidjeli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Riđovki mi nismo sreli. One budu u šumama, uz šume… Sve je to normalno i očekivano za ovo doba godine. Nikakva najezda ovo nije, ništa neuobičajeno – kazao je vatrogsac iz Našica za OsijekExpress.com.

A da su imali intervenciju s neotrovnom zmijom, tvrde i iz Belog Manastira. Ne znaju koja je točno vrsta po srijedi, ali nije otrovna, govore za OsijekExpress.com

Naime, iako ovo nipošto ne trebate shvatiti kao mjerodavni poučak o zmijama, tri su otrovnice u Hrvatskoj, poskok, riđovka i planinski žutokrug. Prva i posljednja sigurno nisu u Slavoniji, osim ako ih netko nije donio, a riđovka nije toliko česta i bitno se razlikuje od neotrovnih zmija, šarom, debljinom i trokutastom glavom. Neotrovnih je zmija više vrsta, 10 koliko nam je poznato, a koje izgledom mogu zavarati. Različitih su duljina i boja, bilo da se radi o bjelouški, poljarici, bjelici, ribarici…, ali im je zajedničko što se glava nastavlja na trup bez očitog ‘trokutastog izgleda’. Kockasta vodenjača, ribarica, može zavarati, jer na trupu ima ‘kockice’, koje u brzini mogu izgledati kao šara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A u ovo doba godine stigla je još jedna pošast, stršljeni. Evo prve intervencije…

– Vatrogasci Kneževih Vinograda imali su tehničku intervenciju uklanjanja gnijezda stršljena u naselju Karanac – javlja Centar 112.

Foto: Pixabay (ilustracija)