4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na inicijativu gradonačelnika, u državnom proračunu bit će osigurano 600.000 eura za borbu s komaracima

5 min read
...na inicijativu gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, u državnom proračunu bit će osigurano 600.000 eura za borbu protiv komaraca.

Čak 34. točke duga Sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka, ‘kilometarski’ niz odluka i obrazloženja, od 11 sati osječke vijećnike drže u klupama, no za nas u ovom trenutku možda i najvažnija pitanja svoj su ‘krešendo’ već imala. Dakle, na inicijativu gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, u državnom proračunu bit će osigurano 600.000 eura za borbu protiv komaraca. A gradski proračun u svom prvom rebalansu rastao je za preko 13 milijuna eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mislim da možemo biti izuzetno zadovoljni. Sa 128,3 milijuna eura, proračun je rastao na 141,9 milijuna eura. Preko 13 milijuna. Pametno vodimo financije, ravnopravno upravljamo i tražimo alternativne izvore financiranja. Nismo digli niti jedan kredit, refinancirali smo postojeće i rezultat je rast proračuna – kazao je uvodno gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Zahvaljujući se svim vijećnicima na glasanju, gradonačelnik je zahvalio na inicijativama vijećnika, naglasio još jednom ulaganja u vrtiće, povećanje kapaciteta, kao i spomenutih ulaganja za 3 milijuna eura, napominjući kako se u 30 godina igradilo samo 2 vrtića, a da je ova gradska vlast, reorganizacijom i rekontruskcijom, upisala više djece kao da su sada izgrađena barem 4. Razumije se, kreće izgradnja 3 nova vrtića i rekonstrukcija 2.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nabrajajući niz projekata, osiguranih sredstava s nacionalne razine, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je ravnomjeran razvoj i svih elemenata, svih segmenata, svakako dijelova grada, dodajući kako je vrijednost od 150 milijuna eura.

– Zahvaljujem se građanima na strpljenju. Ušli smo u borbu s komarcima u godini koja je izuzetno poplavna. Ispoštovali smo sve preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a sada smo prvi puta ikada ušli u suradnju s općinama iz kojih dolazi glavnina komaraca, čak 95%. Prvi puta poslije 14 godina letjeli su avioni iznad grada, očekujemo i dozvolu tretiranja rubnih dijelova Kopačkog rita – nizao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i iznio najnoviju vijest…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Pripremili smo 700.000 eura ta borbu protiv komaraca, Županija je dala 200.000, a zatražio sam od Vlade da nam odobri rekordan iznos od 600.000 eura. Ovih dana je rebalans u Saboru i vjerujem da ćemo dobiti te novce vrlo brzo – kazao je zaključno Radić.

Foto: Grad Osijek (screenshot)

PRIOPĆENJE

Na 14. Sjednici osječkoga Gradskoga vijeća rebalansom je izglasano povećanje proračuna za 13,6 milijuna eura, odnosno sa 128,3 milijuna na 141,9 milijuna eura.

Gradonačelnik Radić istaknuo je da su dva ključna razloga za povećanje proračunapreneseni viškovi od 10,8 milijuna eura, te rast poreznih prihoda od 2,9 milijuna eura.

Osvrnuo se i na najavljenu Vladinu poreznu reformu.

– Pozdravljamo Vladinu poreznu reformu, pozdravljamo i podržavamo rast plaća našim građanima. Ono što možemo reći konkretno za grad Osijek je da će Osječani sigurno biti zadovoljni s ovom poreznom reformom jer će im plaće rasti. Kada pitate vezano za prirez, Grad Osijek će ove godine prihodovati oko 7 milijuna eura, ali isto tako moramo napomenuti da na području grada imamo investicije u vrijednosti od preko 150 milijuna eura, da imamo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost. Imamo u najavi kao što znate, ono na čemu smo radili otkada smo došli i preuzeli vođenje Grada Osijeka a to je najveća strana investicija na području Slavonije i Baranje što će svakako dodatno dići zaposlenost. Vidjeli ste rebalans proračuna koji nam raste za preko 13 milijuna eura i koji se dobro puni. Racionalizirali smo
sustav, dobro upravljamo, koristimo alternativne izvore financiranja što preko fondova EU, što preko Vlade, ministarstava, državnih tvrtki i nastavit ćemo tako raditi u budućnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Radić te dodao da nema namjeru dizati cijene komunalnih usluga i zaključio da će ovom poreznom reformom građanima grada Osijeka definitivno plaće rasti.

Na pitanje vijećnika o učinkovitosti tretiranja komaraca odgovorio je zamjenik Dragan Vulin. Istaknuo je da se s tretiranjem krenulo na vrijeme. Odrađene su sve preporuke Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo OBŽ. Otišlo se i korak dalje. Prvi puta ove godine postignut je sporazum s okolnim općinama kako bi se Osijek od komaraca branio na njihovom području.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, stručnjaci su potvrdili da 95% komaraca u Osijek stiže iz okolnoga poplavnoga područa. Također prvi puta nakon 14 godina grad se tretira i iz zraka. U samo 24 sata istovremeno su odrađeni tretmani sa zemlje i iz zraka, te je njihova učinkovitost između 86 i 98 posto.

Istaknuo je kako će zahvaljujjući inicijativi gradonačelnika Ivana Radića upućenoj prema Vladi i Saboru, Osijek ove godine imati na raspolaganju rekordna sredstva za borbu protiv komaraca- gotovo 1,5 milijuna eura. Naime, uz 700 tisuća eura koliko je osigurano u gradskom proračunu, 200 tisuća eura koliko je osigurala Osječko-baranjska županija, rebalansom državnoga proračuna u Osijek bi trebalo stići i dodatnih 600 tisuća eura.

Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici usvojilo rješenje o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca sa Osječko-baranjskom županijom i općinama Erdut, Bilje, Darda I Petrijevci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na pitanja vijećnika o upisima u dječje vrtiće gradonačelnik je podsjetio da je 5 vrtića prijavljeno na NPOO, te da se kreće u izgradnju 3 i dogradnju 2. Vrijednost je 6,2 milijuna eura, a uskoro kreće i izgradnja koja bi trebala biti završena do proljeća 2025. Radi se na rješavanju problema nedostatka vrtićkih mjesta od prvoga dana preuzimanja dužnosti vođenja grada, rekao je gradonačelnik Radić, te podsjetio da u su u zadnjih 30 godina izgrađena samo dva vrtića. U dvije godine upisano je gotovo 500 djece više što je kao da je sagrađeno 4 do 5 novih vrtića. Proračunska izdvajanja za vrtiće narasla su s 5,5 na 8,7 milijuna eura. Kako se cijena nije mijenjala, roditelji trenutačno plaćaju manje od 30 posto ekonomske cijene vrtića. Gradonačelnik Radić vijećnike je izvijestio i da je kroz ITU mehanizam za Urbanu
aglomeraciju Osijek osigurano više novca nego u prethodnom razdoblju. Naime osigurano je 55 milijuna što je čak 10 milijuna više nego u prethodnom razdoblju. S tim da u ovom financijskom razdoblju Urbanu aglomeraciju Osijek čini 10 jedinica loklane samouprave, a u prethodnom ju je činilo 19.

Na početku sjednice prisegnuo je vijećnik Marin Babić ( HNS ) koji je u Gradsko vijeće ušao
umjesto Vladimira Hama.