16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gdje je iz trgovina nestao domaći krumpir? Svibanj je inače ‘klizak teren’, smjena ‘starog i mladog’…

1 min read
Svibanj je uvijek 'klizak teren', razdoblje prelaska sa starog na mladi krumpir. Jedan je na izmaku, drugi tek stiže, a lanjska suša lanjski urod je smanjila drastično.

U trgovinama u zemlji manjka domaćeg krumpira. Nema ga, pišu mediji. A znaju i zašto… Naime, u Mđimurju se proizvodi većina domaćeg krumpira, a urod se očekuje tek koncem mjeseca, kasnije no prethodnih godina. A cijene?

– Nestašica jest, neka lagana. Neki centri imaju, neki nemaju, snalaze se. Sve je to uzrok prošlogodišnje suše i smanjivanja uroda krumpira do 60 posto – kazao je za HRT Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svibanj je uvijek ‘klizak teren’, razdoblje prelaska sa starog na mladi krumpir. Jedan je na izmaku, drugi tek stiže, a lanjska suša lanjski urod je smanjila drastično.

Nabavljali smo egipatski krumpir, brodovima je stizao u Rijeku i Kopar, a ove godine se proizvođači nadaju boljem urodu.

– Doživjeli smo neke štete, imamo štete, sad je najkritičnija faza. Borimo se s bolestima, moramo to dobro odraditi i ja mislim da ako vrijeme dalje bude ovako dobro bit će i dobri prinosi – predviđa Mesarić, a HRT dodaje kako se očekuje normalizacija stanja na tržištu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A cijena? Nju će diktirati tržište. Nema sumnje da će biti skuplje nego prošle godine.

Foto: Pixabay (ilustracija)