30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Otvoren SLUK u Osijeku! A evo i što vas na rasporedu očekuje danas…

4 min read
Dugu tradiciju lutkarstva niz godina podržava i održava Dječje kazalište uz potporu brojnih partnera, suorganizatora, lokalne i nacionalne zajednice - javlja Dječje kazalište u Osijeku

– Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske (SLUK) svečano je otvoren u srijedu 31. svibnja 2023. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Dugu tradiciju lutkarstva niz godina podržava i održava Dječje kazalište uz potporu brojnih partnera, suorganizatora, lokalne i nacionalne zajednice – javlja Dječje kazalište u Osijeku i dodaje…

– Na svečanom su se otvaranju nazočnima obratili ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić, predsjednik Hrvatskog centra UNIMA Adam Skendžić, Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu, Saša Došen, izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Državnog arhiva Dražen Kušen, dok je Festival svečano otvorio zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić posebno je zahvalio svima koji su omogućili da i ove godine možemo u Osijeku uživati u SLUK-u. Veseli vidjeti što iz godine u godinu raste zanimanje publike za lutkarskim predstavama, ali i što kazališne kuće diljem zemlje svake godine iznalaze nova kreativna rješenja kako bi posjetiteljima ponudili ono što je zapravo i najvažnije, emociju koju će nakon odgledanih predstava još dugo nositi u sebi.

– Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA Adam Skendžić prisutnima se obratio prigodnim riječima izrazivši zadovoljstvo što SLUK, između ostalog, vraća zajedništvo i status lutkarskoj struci. Lutkarstvo pruža mnogo scenskih mogućnosti i šteta je što se njegov potencijal ne koristi, svaka lutkarska tehnika nosi svoju dramaturšku i simboličku vrijednost, a kombinacije različitih tehnika otvaraju mnoge nove scenske mogućnosti kojih, vjeruje, neće nedostajati na ovogodišnjem Festivalu. Naglasio je kako će od ove godine SLUK imati i novi vizualni identitet u vidu gigantske lutke koju će za vrijeme SLUK-a izraditi studenti Akademije za umjetnost i kulturu, a i kipić koji će dobiti nagrađeni od ove godine će predstavljati ovaj festival. Riječ je o rješenju koje je pobijedilo na natječaju HC UNIMA, a autorica je prof. Marijana Županić Benić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu, Saša Došen u svom je govoru stavila naglasak na nastojanja Akademije da kroz svoje programe stvori buduće umjetnike koji će znati pisati tekstove, režirati, baviti se produkcijom, tehnikom, imati ideju kako postaviti novu predstavu u uvjetima koji nisu idealni, izaći iz zadanih okvira i stvoriti neku novu kulturno-umjetničku vrijednost. U ime dekanice Helene Sablić Tomić svim je okupljenima i natjecateljima poželjela sreću i dobru zabavu.

– Izaslanik ministrice Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Državnog arhiva Dražen Kušen zadovoljan je što Osijek pokazuje da je grad kulture u kojem se kulturom prožeta događanja izmjenjuju iz tjedna u tjedan. Dodatni doprinos ovoj manifestaciji s dugom tradicijom dat će i Državni arhiv u Osijeku u kojem će se od četvrtka, 01. lipnja 2023. moći pogledati velika izložba pod nazivom „Osječki SLUK-ovi“.

– Okupljenima se obratio i Festival svečano otvorio zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Kao osnivači ponosni smo što se ovako značajan Festival ponovno održava u Osijeku. Iznimna je sreća i zadovoljstvo imati ovakvo Kazalište koje nam svojim radom omogućava da Osijek dugi niz godina slovi kao centar lutkarstva. Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija suradnjom na ovoj, ali i drugim manifestacijama pokazuju važnost sinergija svih institucija kako bi se stvorila nova i sačuvala postojeća publika koja cijeni kulturu.

– Govornicima su okupljenima, sudionicima i publici koja će u pet dana trajanja Festivala uživati u brojnim programima poželjeli da uče, pamte i najvažnije, da se dobro zabave… Jer tko zna, možda se upravo među njima kriju nove lutkarske zvijezde – zaključuju iz DKBMO.

Foto: Dječje kazalište u Osijeku (ustupljeno za objavu, Dubravka Petrić)

29. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske treći dan donosi nove čarobne predstave pred male i velike gledatelje. Svoje će predstave izvesti Gradsko kazalište lutaka Split – “Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu” u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića s početkom u 10 sati, Kazališna družina „Ivana Brlić Mažuranić“ Slavonski Brod – “Tunja” U Kulturnome centru Osijek s početkom u 12 sati, Zagrebačko kazalište lutaka – “Postolar i vrag” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku s početkom u 17 sati. Za kraj trećeg dana 29. SLUK-a najavljujemo i predstavljanje knjige urednika Igora Tretinjaka „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića s počekom u 18,30 sati.