30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava kod Osijeka više nije pod mjerama! Vodostaj pao za oko 2 metra u odnosu na tjedan prije…

2 min read
Prije otprilike tjedan dana, dok je dio Hrvatske bi poplavljen, rastom Dunava i pritoka Drave, rasla je i Drava kod Osijeka, došla do točke prelijevanja na dio lijeve obale, što je značilo da je dostignut vodostaj i iznad +370 centimetara.

Drava kod Osijeka više nije pod mjerama, više na snazi nije ni mjera Pripremnog stanja obrane od poplava, a koja se automatski ‘pali’ na +200 centimetara i koja predstavlja ‘prvu stepenicu’ porasta vodostaja. Drava kod Osijeka je u zadnjih 48 sati pala za dodatnih oko pola metra i sada je baš pristojnom vodostaju, daleko od lanjske suše i ovogodišnjih visokih vrijednosti.

Veći dio prošle godine Drava je bila ispod -150 centimetara, dosegla i povijesno niske vrijednosti. Isplivali su ostaci ‘garnizonskog kupališta’, stupovi nasuprot Tvrđe, izornili ostaci lađa i drvenih čamaca ‘kod Želje’, da bi u prvoj polovici ove godine, a napose nakon kiša na sjeveru, vodostaj krenuo rasti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prije otprilike tjedan dana, dok je dio Hrvatske bi poplavljen, rastom Dunava i pritoka Drave, rasla je i Drava kod Osijeka, došla do točke prelijevanja na dio lijeve obale, što je značilo da je dostignut vodostaj i iznad +370 centimetara. Poplavio je i dio Pampasa na lijevoj obali, prije nasipa i ‘benta’, što je aktiviralo i legla komaraca koja su ondje ‘spavala’ i čekala taj trenutak, ali sada je sve to – gotovo.

Razumije se, komarci su sada ondje polegli nova jaja, ali vodostaj ima trend opadanja i ta jaja, bude li sve kako je krenulo, neće imati kapacitet razvoja, ne u ovom trenutku.

Drava kod Osijeka danas je u 10 sati bila na +175 centimetara. To je 2 metra manje u odnosu na otprije tjedan, dva…, a kada su Dravom plivali trupci, granje, rijeka u matici bila brza dok ju Dunav nije usporio. Trpjele su i pritoke Drave, a ozbiljnije mjere proglašavane na njima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Drava je tada došla do kvalifikacije Redovne mjere obrane od poplave, a sada je na snazi – ništa. Inače, najviši vodostaj Drave kod Osijeka ikada bio je onaj iz ’65. godine, +542 centimetra, a sada, pojačanom obaloutvrdom, tek na +550 bi bile proglašene Izvanredne mjere. Ali ni tada desna obala ne bi plivala.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)