30. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vodu iz slavine pije 86% ljudi u zemlji! Tko se jednom ‘dravske vode napije…’

2 min read
Istina, istraživanje kaže da je prošle godine postotak 'slavinaša' bio i 88. Znači trend se 'mrvicu' izmijenio, ali nedovoljno da bi pričali o promjeni trenda.

Ona fraza – ‘…tko se jednom dravske vode napije…’ ne vrijedi puno. Samo dobro zvuči. Jer Osječani godinama piju vodu iz zdenaca, dubokih bunara, čistu i savršenu, makar bi u slučaju ‘frke’ mogli osječki sustavi i pročistači ‘zagrabiti i iz Drave, ali do toga nije došlo ni kod lanjskih suša.

Ali, ono zbog čega smo se sjetili te ‘mantre’ je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal provedeno u travnju. Ono je pokazalo da 86% hrvatskih građana pije vodu iz slavine. Samo je 14% onih koji kupuju vodu u bocama. A to je ‘blagoslov’ kojeg sve manje država ima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istina, istraživanje kaže da je prošle godine postotak ‘slavinaša’ bio i 88. Znači trend se ‘mrvicu’ izmijenio, ali nedovoljno da bi pričali o promjeni trenda.

Istraživanje je provedeno u travnju na uzorku osoba starijih od 18 godina. To je odlično, jer ovi mlađi, ako su išta nalik na nas, ionako piju i sa ‘šlaufa’ u vrtu, što je također slavina, ali nisu mjerodavni. Njima možete da ti što bilo 🙂

Također, kada se govori o količini popijene vode, nema većih odstupanja u odnosu na godinu prije. Njih 43% kaže kako pije više od 5 čaša. To je za 5% manje, ali 34% pije 3-4 čaše, što je rast za 1%, a isti trend je zamijećen i kod manje čaša. Razumljivo, ako ima manje onih koji piju više, ima više onih koji piju manje. Za to nam ne treba zaključak ‘ala Alan Ford’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što se tiče osoba koje piju iz boce, 13% pije to svakodnevno, a nekoliko puta tjedno 15%. Što su veće vremenske odrednice, veći je i postotak, jer većina pije ‘sporadično’.

Na kraju, 73% anketiranih smatra da kupovna voda nije zdravija.

Foto: Pixabay (ilustracija)