29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Buduća ravnateljica baranjske osnovne škole objavila kartu ‘Velike Mađarske’! Župan: Neodgovorno i zabrinjavajuće…

2 min read
- Budem li dobila priliku da to radim kao ravnatelj, dat ću sve od sebe da dam svoj daljnji doprinos. Ali ja sam vjerna i lojalna državljanka Republike Hrvatske, mađarske nacionalnosti - odgovorila je.

Buduća ravnateljica mjesne osnovne škole u baranjskom Lugu, objavila je na svom Facebook profilu kartu ‘Velike Mađarske’, doznaje Večernji list, spornu kartu koja svako toliko u javnom prostoru ‘pobjegne’ i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Ta karta obuhvaća hrvatski dio Baranje, brojne druge krajeve Hrvatske, ali i drugih njihovih susjednih zemalja, napose Rumunjske, Slovačke, Srbije…

Da je zaista objavila kartu ‘Velike Mađarske’ potvrdila je Viktorija Kelemen za Večernji list, tvrdeći kako joj nije bila namjera povrijediti nečije osjećaje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako piše Večernji, iznad objavljene karte, odnosno fotogarfije, stajao je i natpis na mađarskom jeziku, ‘ koji, po Google prevoditelju ‘Pripadamo zajedno’, a ispod ‘Ne zaboravi ni na trenutak da su sva tvoja braća Mađari, ma gdje bili’. Autor tog citata je književnik i plemić Wass Albert.

Kako nadalje piše Večernji list, uznemirilo je to Hrvate u Baranji, jer riječ je o budućoj ravnateljici škole, jedinoj kandidatkinji koju će potvrditi vijeće… Hrvati su to shvatili kao provokaciju.

Incident se, dodaju mještani za Večernji, dogodio na obljetnicu Trianonskog ugovora, potpisanog 4. lipnja 1920. u Francuskoj, između Kraljevine Mađarske i zemalja Antante, kojim je Mađarska ustupila Kraljevini SHS zapadni Banat, Bačku, južnu Baranju te Međimurje i Prekmurje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Četvrti lipnja dan je pripadnosti mađarskom narodu, i obilježava se u cijelom svijetu gdje god Mađari živjeli. Žao mi je ako sam svojom Facebook objavom povrijedila nečije osjećaje, nije mi to bila namjera. Facebook status sam obrisala u međuvremenu – kazala je Kelemen za Večernji list, odgovarajući na upit misli li da će objava ugroziti njezino imenovanje ravnateljicom kako joj je ‘plan raditi u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj’.

– Budem li dobila priliku da to radim kao ravnatelj, dat ću sve od sebe da dam svoj daljnji doprinos. Ali ja sam vjerna i lojalna državljanka Republike Hrvatske, mađarske nacionalnosti – odgovorila je.

A za OsijekExpress.com slučaj je komentirao i župan osječko-baranjski Ivan Anušić. Županija je osnivač škole, ali ravnateljicu imenuje vijeće i Županija ne može učiniti baš ništa…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Žalosno je što je kartu Velike Mađarske na svom Facebook profilu podijelila nastavnica koja živi i radi u Hrvatskoj. Osobito neodgovorno za osobu koja je dio odgojno-obrazovnog sustava i još k tome s ambicijom biti ravnateljica škole. Karta je objavljena ovaj vikend kad se obilježava 103. godine od potpisivanja Trianonskog ugovora, odnosno 103. godine hrvatske Baranje. Riječ je o sve učestalijim provokacijama pa tako i termini tih provokacija nisu slučajni. Stoga je ovakvo ponašanje zabrinjavajuće osobito kada znamo da je riječ o djelatnicima u prosvjeti – kazao je Anušić.

Foto: Pixabay (ilustracija)