14. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nastavljen štrajk! I danas na rasplet čekalo 5.000 pravosudnih djelatnika!

2 min read
Šušković je najavila da će, ukoliko Ministarstvo u ponedjeljak ponudi kompromis, taj prijedlog biti predstavljen članstvu SDLSN-a na izjašnjavanje.

Štrajk u kojem oko 5.000 pravosudnih djelatnika traže veće plaće nastavljen je danas, dok predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika izjavljuju da još uvijek nisu primili ponudu od resornog ministarstva.

Iva Šušković, predsjednica SDLSN-a, je na konferenciji za novinare izvijestila da su dobili poziv za sastanak od Ministarstva pravosuđa i uprave koji je zakazan za ponedjeljak u 15 sati. Istaknula je da sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtjevima te da još uvijek nisu dobili ponudu ili očitovanje o kompromisnom prijedlogu vezano za zahtjeve za povećanjem plaća od 400 eura.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sindikat ističe da je Vlada ovog tjedna donijela odluku o povećanju plaća za određene platne razrede u iznosima od 100, 80 i 60 eura te je tu ponudu uputila reprezentativnim sindikatima. Međutim, sindikat napominje da ta odluka ne obuhvaća rukovodeće kadrove niti sudsko savjetništvo. Također su upozorili da većina namještenika u tijelima sudbene vlasti prima plaću koja je ispod minimalnog iznosa od 569 eura bruto, računajući osnovicu i koeficijent bez minulog rada.

Šušković je najavila da će, ukoliko Ministarstvo u ponedjeljak ponudi kompromis, taj prijedlog biti predstavljen članstvu SDLSN-a na izjašnjavanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sindikalci također upozoravaju na pritisak koji se vrši na sindikat i radnike u štrajku. Iz Ministarstva je upućen dopis čelnicima tijela u kojem se traži dostava broja ljudi koji sudjeluju u štrajku. Ova situacija je izazvala zabrinutost jer su do sindikata došle informacije da se ne traži samo broj članova u štrajku, već i njihova imena i prezimena.

Šušković je također upozorila da poslodavac u postupku mirenja nije definirao poslove koji se ne smiju prekidati. Međutim, službenici i namještenici su odgovorno postupili i po nalogu sindikata dogovorili hitne poslove koji se ne smiju odgađati te ih i dalje obavljaju.

Foto: Pixabay (ilustracija)