2. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kiše lipanjske i prazan Vir!? Alen Borbaš: “Na južnoj strani ima kupača, na sjevernoj jako malo”

3 min read
Potražite li smještaj za dvije osobe za 7 dana baš sada, ovog vikenda, raspoloživo je 387 apartmana, od 300-injak eura na više.

Cijene će, čini se, morati pasti!? Ili će iznajmljivači možda ‘tvrdoglavo’ ustrajati na višim cijenama kako bi nadoknadili lipanj!? Što će reći tržište, hoće li iznajmljivači ‘odgovoriti’ zahtjevima, kako će se ponašati oni koji žele na more, tek ćemo doznati ako zatopli, ali u ovom trenutku, sukladno svim informacijama koje dolaze s obale, turistička sezona u kišnom lipnju nije ispunila očekivanja.

Ovo je doba godine kada se već društvenim mrežama dijele fotografije s plaža. No, ‘anno domini’ 2023. situacija je u ovom trenutku – ‘ćorak’. Sporadično se jave pojedinci s mora, najčešće oni koji su morali riješiti ‘stari godišnji’ u lipnju, a ionako imaju nekretninu na obali. Svi ostali, gledaju prognozu, gledaju cijene, gotovo da i ne razgovaraju o godišnjem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Hoće, razumije se, krenu li sunčani dani i visoke temperature kako se najavljuje. Ali, do tada, osječki ugostitelj s Vira, Alen Borbaš, za OsijekExpress.com otkriva stanje na jednoj od Osječanima najpopualrnijih destinacija…

– Na Viru je stanje loše. Ima kupača s južne strane Vira, ali na sjevernoj… Hladno je more, vjetar je još jak… Gosti su gledali prognozu na mobitelima, vidjeli kišu, nisu planirali dolazak dok se to ne popravi. Svi vjeruju da će 7. i 8. mjesec, kao i obično, biti pun Vir, ali sada nije – kazao je Borbaš telefonski za OsijekExpress.com, otvoreno i iskreno, neopterećen, jer ionako mu iznajmljivanje nije djelatnost, a restoran i ‘beach bar’ i u ovakvim uvjetima nisu ‘mrtvi kapital’.

– Netko će možda reći drugačije, netko možda ima bolju informaciju, ali meni u ovom trenutku izgleda kao da je ‘booking’ podbacio za više od 50%. Od pojedinih čujem da je tako i za srpanj i kolovoz, ali u ovom trenutku, jer očekuje se bitniji oporavak čim se popravi vrijeme. Inače je u lipnju srpanj bio popunjen gotovo 100%, a kolovoz iznad 50% – dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Borbaš ne zagleda u točne iznose, cijene iznajmljivača, ne komentira ih. Jasni su mu inflatorni učinci, jasno mu je da su cijene rasle, a vjeruje tek jednom rečenicom da će iznajmljivači odgovoriti snižavanjem.

– Bilo bi logično – zaključio je.

‘Bacili smo oko’ na ponudu na Bookingu, baš apartmana na Viru. Ponešto udaljeniji od plaže, u drugom tjednu srpnja, za 7 noćenja za dvije osobe mogu se pronaći i za manje od 400 eura, odnosno 60-ak eura po danu. No manji je broj takvih. Prosječno su cijene više. Jer, oni nešto bliži centru ili plaži stoje već oko 500 eura. I više. A za spomenuti tjedan raspoložive su 242 jedinice na Bookingu.

Potražite li smještaj za dvije osobe za 7 dana baš sada, ovog vikenda, raspoloživo je 387 apartmana, od 300-injak eura na više.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gleda li se zadnji tjedan srpnja i prvi tjedan kolovoza, raspoloživo je značajno manje jedinica na Viru, tek 52. Cijene su od 600-njak eura prema većoj, a znakovito je kako stoji da je zauzeto iznad 90% inače raspoloživih apartmana. Naravno, u obzir treba uzeti i da brojni ostavljaju opciju besplatnog otkazivanja rezervacije, stoga valja biti detaljan u traženju, provjeriti možda i više puta.

Foto: Pixabay (ilustracija) & Facebook (screenshot)