24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nova pravila za otkup dugova!? Prije ovrhe morat će građanima ponuditi djelomičan oprost!?

2 min read
Na kraju, propisat će se i da se dužnike ne smije uznemiravati, niti im davati obmanjujuće informacije...
razgovor telefon mobitel muškarac

Agencije za otkup dugova morat će, prije nego krenu u realizaciju ovrhe građana, a na temelju otkupljenog duga od banke, prvo dužniku ponuditi restrukturiranje duga.

Ta ponuda će morati uključiti i djelomičan oprost, doznaje i piše Novi list, u trenutku dok se radi na izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju kojima se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktiva o pružateljima usluge servisiranja kredita i kupcima kredita.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Direktiva koja se prenosi u hrvatsko zakonodavstvo, cilj ima potaknuti banke da prodaju loše kredite kako bi se agencije bavile njihovom naplatom, a kako bi banke počistile nenaplative kredite iz svojih bilanci, ali ona istovremeno donosi i odredbe kojima se štite prava potrošača – piše Novi list.

I sukladno tome se propisuje kako će vjerovnik, znači agencija za naplatu dugova, potrošaču prvo ponuditi restrukturiranje. To može biti djelomično ili potpuno refinanciranje, novi kredit… Navodi se i mogućnost izmjene postojećih uvjeta ugovora o kreditu. To se opet odnosi na trajanje, vrstu, ‘grace’, kamatu…, ali i djelomičan oprost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Obzirom da je riječ o zakonima koji definiraju i odnos banke i klijenta, vjerojatno je da će se obveza restrukturiranja propisati i za banke. To znači da bi i banke trebale građanima ponuditi neki model restrukturiranja duga prije nego što dug prodaju agencijama za naplatu potraživanja.

Zakonima će se jasno propisati i da građani moraju biti informirani o tome da je njihov dug prodan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na kraju, propisat će se i da se dužnike ne smije uznemiravati, niti im davati obmanjujuće informacije…

Više čitajte na izvorniku…

Foto: Pixabay (ilustracija)