18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO & VIDEO Nevrijeme: Osijek i OBŽ prošli večer s oko 15 intervencija! Vjetar oštetio zgradu Saponije!

6 min read
Oko 23:20 sati iz Županijskog centra 112 OBŽ rečeno je za OsijekExpress.com kako su pozivi, intervencije i šteta ostali na onom što je vjetar 'donio' iza 20 sati.

Kozarac, Čeminac i još nekoliko naselja u Baranji pretrpjeli su najjače udare vjetra sinoć oko 20:30 sati u Osječko-baranjskoj županiji. Nekoliko je naselja ondje, kao i u Miholjštini, ostalo bez električne energije, doznali smo u Županijskom centru 112 Osječko-baranjske županije, a najveća materijalna šteta dogodila se na zgradi Saponije u Osijeku, gdje s njezine bočne strane vjetar odlomio komad lima, uslijed čega su na intervenciju pozvani vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

DHMZ i sve druge mjerodavne europske meteorološke asocijacije izdale su za petak, 23. lipnja, ‘crveni alarm’ za sjever Hrvatske, za Slavoniju, svakako i Osijek. Očekivali su se grmljavinsko nevrijeme, olujni udari vjetra, pljuskovi, moguće bujične poplave, čak i tuča. Sjever Hrvatske prošao je teže od Slavonije, u koju je olujni vjetar stigao iza 20 sati. Inače, ‘crveni alarm’ je treći i najjači stupanj upozorenja.

U Zagrebu je jedna osoba ozlijeđena, uslijed pada stabla. Pojedina naselja oko Bjelovara su bila bez električne energije. Led je pao na području sjevera zemlje. Nevrijeme s tučom zahvatilo je okolicu Varaždina. Kako je bilo vidljivo na fotografijama na društvenim mrežama, padala je jaka tuča veličine jajeta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Oko 23:20 sati iz Županijskog centra 112 OBŽ rečeno je za OsijekExpress.com kako su pozivi, intervencije i šteta ostali na onom što je vjetar ‘donio’ iza 20 sati. Ostala je jedino bojazan prema ‘struji’ iz BiH, za koju su očekivali mjerodavni da će skrenuti prema istoku, ali ako bi nastavila prema Osijeku, stigla bi u noći, između 2 i 3 ujutro, za kada više na snazi nije bio ‘alarm’.

Inače, DHMZ je javio u 22 sata kako je brzina vjetra u Osijeku iznosila 4,3 m/s, što je 15,48 km/h i značajno slabije nego u 21 sat, kada je puhao vjetar brzine 31,68 km/h. Vjetar se smirio i ostalim mjestima u OBŽ i drugim županijama u Slavoniji, kao i u Zagrebu, Bjelovaru, Varaždinu. Tlak zraka već tada je u Osijeku rastao je za 4,3 hPa i iznosi0 1.015,4. Temperatura zraka je do 22 sata pala na 21,2 stupnja, s 35,1 u 16 sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vrijedi reći da je Županijski centar 112 Osječko-baranjske imao oko 10 do 15 dojava i poziva. Brzina vjetra u Osijeku je u 21 sat iznosila 8,8 m/s, što je iznosilo 31,68 km/h. U Slavoniji je tada u Kutjevu bio najjači vjetar, 12,3 m/s, odnosno 44,28 km/h. Vrijedi znati da su naleti puno jači i brži. Čitatelji su nam javljali o olujnim udarima vjetra u Đakovu, Osijeku…, ledu u Donjem Miholjcu.

IZVJEŠĆE CENTRA 112 ZA PROTEKLA 24 SATA koje se odnose na nevrijeme u OBŽ

Vatrogasci Čeminca – uslijed jakog vjetra imali su tri tehničke intervencije,  dvije uklanjanja stabla i granja s pločnika u Čemincu i Kozarcu i jednu uklanjanja stabla i granja  iz električnih vodova u Kozarcu.

Vatrogasci Karanca – imali su tehničku intervenciju uklanjanja stabla s ceste u Karancu.

Vatrogaci Osijek – imali su tehničku intervenciju uklanjanja signalizacijske trake s kolnika u Osijeku te su uklanjali lim sa zgrade Saponije u Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci Čepina – imali su tehničku intervenciju na krovu osnovne škole u Čepinu.

Vatrogasci Belog Manastira – imali tehničku intervenciju uklanjanje stupa električne energije s kolnika u Belom Manastiru.

HEP u 6,00 sati  – uslijed jakog vjetra došlo je do nestanka el. energije na području Baranje te je 5100 korisnika bilo bez el. energije, stalno ili povremeno u vremenu od 20,30 do 03,00 sati, 4176 korisnika je dobilo el. energiju a još nemaju mjesta Uglješ, Novi Čeminac, Švajcarnica, dio Zmajevca i dio  grada B.Manastira, 1024 korisnika 

Foto: JVP (screenshot)


PRIOPĆENJE RAVNATELJSTVA CIVILNE ZAŠTITE MUP, 24.6.’23.

Varaždinska županija

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom i snažnim vjetrom oko 17:15 sati zahvatilo je područje Županije. Uslijed vjetra i srušenih stabla pojedini dijelovi Županije ostali su bez električne energije, a na pojedine prometnice pala su stabala i polomljene grane. Tuča je padala u općinama Sračinec, Petrijanec i Vinica te na području grada Ludbrega. Nastala je šteta na poljoprivrednim površinama, nekoliko obiteljskih kuća i osobnim vozilima. Na sanaciji i otklanjanju posljedica sudjelovale su JVP Varaždin i lokalna DVD društva te službe HEP-a.Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je 39 poziva vezanih uz nevrijeme.

Krapinsko-zagorska županija

Nevrijeme praćeno jakom kišom i snažnim vjetrom oko 17:30 sati zahvatilo je područje Županije. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više poziva o srušenim stablima i granama uslijed jakog vjetra. Pojedini rubni dijelovi grada Krapine, grada Pregrade, općine Petrovsko, općine Krapinske Toplice i općine Sveti Križ Začretje ostali su bez električne energije. Radi otklanjanja posljedica nevremena na teren su upućene vatrogasne postrojbe i djelatnici HEP-a.

Koprivničko-križevačka županija

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom i snažnim vjetrom oko 17:15 sati zahvatilo je područje Županije. Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više poziva građana o srušenim stablima na prometnice ili električne vodove. Zabilježeno je 20 tehničkih intervencija vatrogasaca, a odnosile su se na uklanjanje srušenih stabala. Bez električne energije bila su mjesta Goričko, Pustakovec, Veliki Otok i Kuzminec.

Međimurska županija

Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je 50-ak poziva vezanih uz srušeno drveće, šteti na elektroenergetskoj mreži, vodi na cestama, podignutim i začepljenim šahtovima, poplavljene suterenske prostore i podrume u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, kao i o nestanku električne energije u pojedinim naseljima. Na otklanjanju posljedica nevremena uz JVP Čakovec angažirani su i vatrogasci DVD-a na pogođenim područjima, Županijske ceste, Međimurske vode, Elektra Čakovec te komunalni redari.

Požeško-slavonska županija

Županijski centar 112 Požega zaprimio je nekoliko poziva o nestanku električne energije i padu stabla na prometnicu. Zbog kvara na transformatorskoj stanici Hrnjevac od 19:41 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u naselju Hrnjevac. Kvarom je zahvaćeno 70 korisnika, opskrba za sve korisnike normalizirana je u 23:29 sati. Također zbog kvara na transformatorskoj stanici Lipik od 23:59 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u zapadnom dijelu grada Lipika te naselja Tabor i Klisa. Kvarom je bilo zahvaćeno 248 korisnika, a opskrba za sve korisnike normalizirana je u 02:05 sati.

Osječko-baranjska županija

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je nekoliko dojava o padu stabala na prometnicu ili vodove električne energije na području Županije uslijed nevremena.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom oko 17:30 sati zahvatilo je područje Grada Zagreba (gradske četvrti: Črnomerec, Trešnjevku, Susedgrad, Maksimir, Centar, Dubravu, Medvešćak i Peščenicu) te područje Zagrebačke županije (gradove: Sveta Nedjelja, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, Jastrebarsko i Samobor, Općine: Stupnik, Pisarovina i Bistra). Najviše dojava se odnosilo na pad stabala na prometnice, objekte, vozila, telefonske i električne vodove. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovova na objektima, rušenja prometne signalizacije, električnih vodova i stupova javne rasvjete. U Jastrebarskom su zbog ispumpavanja veće količine vode u skladištu poslovnog objekta intervenirali vatrogasci. Željeznički promet odvijao se otežano zbog pada stabala na željezničku prugu (područje Zagreb – Trnava i Novi Zagreb – Horvati). Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je oko 250 poziva građana i drugih službi vezanih uz nevrijeme te jedan poziv o ozlijeđenoj osobi uslijed pada drveta na Jarunu. Na sanaciji posljedica nevremena angažirane su sve nadležne službe.