29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na otvaranju Hrvatskog doma Matica u Subotici nazočili i Anušić i Radić!

4 min read
Na otvorenju su bili i župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, politički dvojac koji je posljednjih mjeseci višekratno osobno ili uz suradnike putovao u Suboticu i njegovao odnos s tamošnjim Hrvatima i predstavnicima hrvatskog naroda...

Premijer Hrvatske i premijerka Srbije, Andrej Plenković i Ana Brnabić otvorili su u petak Hrvatski dom Maticu novo sjedište Hrvata u Srbiji, iskazujući želju za unapređenjem odnosa dviju država.

Na otvorenju su bili i župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, politički dvojac koji je posljednjih mjeseci višekratno osobno ili uz suradnike putovao u Suboticu i njegovao odnos s tamošnjim Hrvatima i predstavnicima hrvatskog naroda, utirući također put na svojevrstan način realizaciji ovog jučerašnjeg događaja.

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Bilo mi je zadovoljstvo biti dijelom svečanosti otvorenja Hrvatskog doma Matica u Subotici. Čestitam svim Hrvatima u Srbiji na ovom velikom projektu kojim će čuvanje hrvatskog identiteta – vjere, kulture i tradicije biti uvelike olakšano. Ovakvi projekti dodatno motiviraju da još snažnije nastavimo politiku podrške svim Hrvatima izvan Domovine. Hvala vam što skrbite o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture! – napisao je Radić na Facebooku.

– Osobito je svečano bilo danas u Subotici na otvorenju Hrvatskog doma Matica. Čestitke Jasni Vojnić i Tomislavu Žigmanovu na ustrajnoj viziji boljeg života Hrvata u Srbiji što i OBŽ godinama podupire, kao i Vladi RH i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na realizaciji ovog za sve vojvođanske Hrvate iznimno važnog projekta. Neka vam Matica bude na ponos, neka bodri, čuva i okuplja hrvatsku zajednicu u Srbiji – napisao je i Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji! – napisao je na Twitteru hrvatski premijer, zahvalivši i Hrvatskoj zajednici u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupu Svalini i predstavnicima župe sv. Dimitrija što skrbe o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.

Odnosi Hrvatske i Srbije su se popravili imenovanjem Tomislava Žigmanova, čelnika stranke Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, za ministra u Vladi Srbije u listopadu 2022. U nizu kasnijih događaja, suradnja dviju manjina stigla je na novu razinu početkom godine kada su Žigmanov i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, u Zagrebu potpisali deklaraciju o suradnji. Žigmanov je u svom obraćanju jučer rekao da mu je „srce puno“ nakon otvaranja Hrvatske kuće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u svobnju ’22. godine grad Suboticu gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Razgovaralo se o budućoj suradnji, ponajprije u području školstva i kulture.

– Hrvati koji žive u Subotici su most suradnje, vrijedni i radišni ljudi koji obogaćuju ovaj kraj. Siguran sam da će ta suradnja u budućnosti biti još i bolja – rekao je tada gradonačelnik Radić, a predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je kako Grad Osijek u prekograničnim projektima može pomoći hrvatskoj zajednici, ali i svim građanima Subotice.

U kolovozu ’22. u Subotici je održana središnja proslava 112. „Dužijance“, a u ime Osječko-baranjske županije nazočio joj je zamjenik župana Josip Miletić. Dužijanca je više od obične manifestacije protkane tradicijskim elementima, ona je znak identiteta bunjevačkih Hrvata u Vojvodini i njegove neraskidive veze s Katoličkom crkvom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U rujnu prošle godine u Osijeku se prvi puta održao Dan Hrvata iz Vojvodine. Tom prigodom osječki gradonačelnik Ivan Radić zajedno sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem primio je izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i predsjednikom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatskim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom. Osječki gradonačelnik poručio je Hrvatima u Vojvodini da su im vrata Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uvijek otvorena. Župan Ivan Anušić rekao je kako Osječko-baranjska županija već dugi niz godina komunicira sve bitne teme za život i rad Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

A prije nekoliko dana, HNK u Osijeku i Grad Osijek pružili su podršku inicijativi za osnivanje Hrvatske drame u Subotici. Na zajedničkom sastanku u osječkom HNK-u s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, predstavljen je taj prijedlog. Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srpskoj vladi, kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, zajedno s predsjednikom osječkog Gradskog vijeća Tihomirom Florijančićem, intendantom osječkog HNK-a Vladimirom Hamom i profesoricom Nevenom Baštovanović, koja je autorica elaborata pod nazivom “(Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici”. Florijančić je podsjetio da je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, već prije otprilike godinu dana pružio podršku hrvatskoj nacionalnoj manjini u Subotici prilikom svoje posjete tom gradu.

Foto: Facebook (screenshot) Grad Osijek (screenshot)