29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

22. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije: Turizam bilježi sustavan napredak!

3 min read
...bilo je 18 točaka, a riječ je uglavnom o izvješćima i temama iz temeljnih poslova i nadležnosti županije kao predstavničkog tijela...

Na dnevnom redu danas (29. lipnja 2023. godine) održane 22. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije bilo je 18 točaka, a riječ je uglavnom o izvješćima i temama iz temeljnih poslova i nadležnosti županije kao predstavničkog tijela te župana, a za koja je potrebna potvrda Skupštine.

Vijećnici su tako razmatrali prijedloge i zaključke o davanju suglasnosti na statute Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ, Opće županijske bolnice Našice, Doma zdravlja OBŽ i drugih županijskih ustanova, zatim informacije i izvješća o poslovanju u 2022. godini ustanova socijalne skrbi, Uprave za ceste, EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek, Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek, Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o. Donji Miholjac, Tera Tehnopolis d.o.o. Osijek.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Jedna od razmatranih informacija na ovoj sjednici odnosi se na broj turističkih dolazaka i usporedbu prošle s predpandemijskom 2019. godinom. Naime, prema podacima eVisitora na području Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine ostvareno je 240.401 noćenje. To je porast od 33% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali i 2,7% više noćenja od do sada rekordne 2019. godine. Noćenja domaćih gostiju porasla su 24,3%, a stranih čak 82,9%. Radi se o kontinuitetu rasta koji smo počeli graditi prije 5-6 godina, a koji sada daje rezultate i ovo su brojke koje daju određeno zadovoljstvo kad govorimo o budućnosti. Ako nastavimo rasti ovim tempom, uvjeren sam da ćemo uskoro imati jednu od najjačih kontinentalnih destinacija s raznolikom i kvalitetnom ponudom. Osječko-baranjska županija sustavno prati sva turistička zbivanja i sufinancira različite projekte koji se odnose na poboljšanje ponude i sadržaja te smještajnih kapaciteta. Razlog dolaska gostiju na kontinent u prvom redu je eno i gastro ponuda, ali i prirodne ljepote te kulturna baština Baranje, Kopačkog rita, Đakova, Osijeka i Tvrđe, kao i ostalih dijelova naše županije. Niz je prednosti koje nudimo gostu, od cijena do pristupa jer nam je cilj da se on svake godine iznova vraća stvarajući emotivne veze sa Slavonijom i Baranjom – rekao je župan Ivan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve predložene točke dnevnog reda su usvojene, a vijećnička pitanja ovog puta su postavili vijećnici Krešimir Čabaj, Marko Bogatić i Zlatko Ahić. Kako je zbog drugih obveza župan Ivan Anušić morao napustiti sjednicu, na pitanja je odgovorio zamjenik župana Mato Lukić.

Vijećnik Čabaj postavio je pitanje o radu tvrtke EKOS d.o.o., odnosno ubrzanju procesa njenog konkretnog rada na gospodarenju otpadom. Jedna od točaka današnje sjednice bilo je „Izvješće o radu EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek za 2022. godinu“, pa se o tome tada i raspravljalo. Na pitanja vijećnika Čabaja, komu se pridružio i vijećnik Zlatko Ahić, odgovorio je predsjednik Uprave EKOS-a Branimir Pašić. Naglasio je kako se danas razmatra izvješće o ostvarenju godišnjeg plana rada te pojasnio i pitanje izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, čija realizacija ovisi o osiguranju sredstava, a riječ je uglavnom o sredstvima EU te je prije javne nabave potrebno zatvoriti financijsku konstrukciju te dobiti sva potrebna odobrenja i suglasnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na pitanje Marka Bogatića o problematici pasa lutalica, koji je osobito izražen na području Belog Manastira, zamjenik župana Mato Lukić je rekao da je ta problematika u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, no predložio da se o tomu ponovno raspravlja na sjednici koordinacije općina i gradova s područja Osječko-baranjske županije.

Pisani odgovor dobit će vijećnik Zlatko Ahić, a pitanje se odnosilo na tijek projekta revitalizacije područja bivše tvornice OLT u Osijeku i mogućnostima ubrzanja aktivnosti, između ostalih i da se napokon izgradi zatvoreni olimpijski bazen u Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na samom početku sjednice predsjednik mandatne komisije Vinko Kuduz podnio je informaciju da je vijećnik Domagoj Mikulić od 19. svibnja 2023. godine imenovan za državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Kako je riječ o nespojivoj dužnosti s vijećničkom, njegov mandat vijećnika je u mirovanju. Umjesto Mikulića nova vijećnica Županijske skupštine je Mirta Prusina Marušić, koja je danas položila prisegu te sudjelovala u radu Skupštine.

Tekst i foto: OBŽ