27. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Glavni vikend 57. Đakovačkih vezova donosi: Pogledajte što vas sve čeka, što se nudi…

3 min read
- U petak program započinje Pučkim crkvenim pjevanjem koje će se od 17:00 sati održati u prostoru Centra Amadea, a onda se centar događanja seli ispred katedrale, na Strossmayerov trg, gdje se od 21:00 sat održava program svečanog otvaranja 57. Đakovačkih vezova.

Iako 57. Đakovački vezovi traju još od 21. lipnja, posljednja tri dana, koja će se održati nadolazećeg vikenda (od 7. do 9. srpnja), zajedno čine glavni vezovski vikend, najavljuju iz Đakova.

– U petak program započinje Pučkim crkvenim pjevanjem koje će se od 17:00 sati održati u prostoru Centra Amadea, a onda se centar događanja seli ispred katedrale, na Strossmayerov trg, gdje se od 21:00 sat održava program svečanog otvaranja 57. Đakovačkih vezova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Središnji dio programa svečanog otvaranja scenska je slika naziva „Svi se momci oženiše…“, koja nas vraća u drugu polovicu 19. stoljeća, u vrijeme bogatog seoskog, slavonskog života, a u njezinom središtu su ljubav i vjenčanje.

– Dvadesetu godinu zaredom scenarij je napisao đakovački književnik Mirko Ćurić, a scensku sliku režirao je Darko Milas iz zagrebačkog DK Gavela.

– U programu će se kao i svake godine predstaviti brojni solisti, tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, uzgajivači lipicanca i Državna ergela lipicanaca.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Program svečanog otvaranja moći će se pogledati u izravnom prijenosu na programu HRT 1. Nakon svečanog otvaranja na prostoru iza crkve Svih svetih slijedi glazbeni program, gdje će goste zabavljati Slavonske lole i Slavonski vez.

– Subotnje jutro rezervirano je za predstavljanje proizvoda zemlje partnera Republike Sjeverne Makedonije na gradskom korzu u 9:00 sati te predstavljanje Revije 57. Đakovačkih vezova u kući Reichsmann. U popodnevnom terminu s početkom u 15:00 sati na hipodromu Državne ergele Đakovo održat će se utrke „Nagrade Ergele Đakovo” za jednoprege i dvoprege, a u 18:00 sati u Strossmayerovom parku održat će se predstavljanje proizvoda zemlje partnera Republike Sjeverne Makedonije. U Strossmayerovom parku će se od 18:30 sati održavati i folklorni program gdje će nastupiti gostujuće skupine i gdje će se dodijeliti nagrade za najbolje uređen izlog na temu 57. Đakovačkih vezova. Vrhunac folklornog programa bit će predstavljanje zemlje partnera Republike Sjeverne Makedonije, gdje će nastupiti Ansambl narodnih igara i pjesama „Orce Nikolov” Skopje i MKD „Braća Miladinovci” Osijek.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U glazbenom programu iza crkve Svih svetih od 21:00 sat očekuju se nastupi BestMan Banda i Željka Bebeka.

– Vrhunac 57. Đakovačkih vezova svakako je svečana povorka u kojoj će sudjelovati folklorne skupine, svatovske zaprege i konjanici. Svečana povorka, u kojoj ove godine očekujemo 52 folklorne skupine, oko 40 svatovskih zaprega i više od 50 konjanika, na rasporedu je od 8:30 sati, a moći će se pogledati u izravnom prijenosu na programu HRT 2. Nakon povorke slijedi sveta misa u đakovačkoj katedrali, a program zatim seli u Strossmayerov park, gdje će se od 10:30 sati održati Međunarodna smotra folklora i Smotra folklora Hrvatske. Na hipodromu Državne ergele Đakovo u 15:00 sati održat će se „Finale Croatia Cupa” za jednoprege i dvoprege, a u Strossmayerovom parku u 17:00 sati Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Strossmayerov park mjesto je gdje se svake godine programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ zatvaraju Đakovački vezovi, a tako će biti i ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Od 20:00 sat ondje će se održati izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše i momci), dodjela nagrada te zatvaranje 57. Đakovačkih vezova. Sve će biti popraćeno glazbeno-scenskim programom. U glazbenom programu iza crkve Svih svetih od 21:00 sat nastupaju Royal i Gazde – zaključuju iz organizacije.

Foto: Đakovački vezovi (ustupljeno za objavu)