19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gradu Osijeku najviša ocjena za transparentnost proračuna

2 min read
Istraživanje transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina  provodi  Institut za javne financije u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Grad Osijek ove je godine ocijenjen s najvišom ocjenom (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije. To podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Priznanje je u četvrtak u Zagrebu preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić te tom prigodom istaknuo da je Osijek time potvrdio svoju izvrsnost.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Dodijeljena nam je najviša ocjena za transparentnost proračuna, odnosno ocjena odličan za svih pet ključnih proračunskih dokumenata, koji su pravovremeno objavljeni na mrežnim stranicama Grada – istaknuo je gradonačelnik Radić i podsjetio da je ovogodišnji gradski proračun utvrđen u iznosu 141,9 milijuna eura.

– Oko 40 milijuna eura izdvaja se za kapitalne projekte, osobito za komunalnu infrastrukturu i ulaganja u gospodarske, kulturne i sportske objekte. Među njima bih izdvojio Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, izgradnju podvožnjaka u Ulici sv. L.B. Mandića, IT park, uređenje Kulturnog centra, rekonstrukciju Copacabane, te izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića. U ovoj godini nema potrebe za kreditnim zaduživanjem za financiranje investicija, uz napomenu da smo u prošloj godini na vrijeme, s izuzetno niskim kamatnim stopama, reprogramirali postojeće kredite – dodao je gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zahvalio je Institutu za javne financije poručivši da je ovo priznanje ujedno potvrda točne, pravovremene i razumljive komunikacije s građanima o prikupljanju i trošenju javnog novca, kao i poticaj za nastavak odgovornog upravljanja gradskim proračunom.

Istraživanje transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina  provodi  Institut za javne financije u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

Tekst i foto: Grad Osijek