23. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Hvali more, drž’ se kraja’! U Osijeku sadržajniji dani nego na obali! Ove subote – spektakl!

3 min read
Osijek u ljetnim mjesecima ima i Osječku ljetnu noć, ima Sajam antikviteta, imao je i vinske manifestacije... i nije pretjerano reći da je možda i življi grad nego kakva jadranska destinacija gdje je jedina zajamčena zabava sunce.

Ova subota u Osijeku je vrlo zanimljiv dan za jedan naglasak i korelaciju sa živošću jadranskih destinacija u ljetnom razdoblju i ‘slušanju fijuka bure’ izvan sezone. U trenutku kada bi se očekivalo da se sav život s kontinenta zemlje seli na obalu, Osijek vrhunski ‘prkosi’ takvim pretpostavkama. Štoviše, u uvjetima ponešto sporijeg ljetnog radnog ritma nacije, Osijek je ispunio sve kriterije za sadržajne dane i tjedne, sve od lipnja do rujna. A i komarce se u zahtjevnoj poplavnoj godini riješilo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osječko ljeto kulture je ‘perjanica’ kulturnih manifestacija cijele države. Nema dana bez nekoliko kulturnih događanja. Ljeto u Osijeku, jednostavnije i preciznije – Kopika, ispunjena je svakog dana, od pijeska do bazena i kafića. Nižu se koncerti, predstave, izložbe…, zabava uz vodu na više gradskih kupališta, brojni predstavnici civilnog društva, pomognuti sredstvima grada, organiziraju škole, radionice, druženja, ‘evente’…, a svemu se uskoro pridružuje i ‘njegovo veličanstvo’ – nogomet.

I tu dolazimo do ove sjajne subote. Jer, pazite ovo… Osim što je to dan i za noćno kupanje na Kopiki, što je uvedeno od ovog vikenda odlukom i najavom gradonačelnika Ivana Radića, u subotu 22. srpnja od 11 sati u Barutani slijedi predstava Tri praščića, sastavnica OLJK-a i OLJKića. Bit će to gostovanje Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, predstava u režiji osječkog glumca Vjekoslava Jankovića, a uz koju ide važna obavijest. Naime, zbog velikog interesa za predstavu, umjesto u Kulturnom centru Osijek, predstava će biti izvedena u spomenutoj Barutani. Ulaz je, razumije se, slobodan, za predstavu nisu potrebne ranije predbilježbe za ulaznice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A onda, u večernjim satima, u 21 sat, otvara se Opus Arena, novi stadion NK Osijek na Pampasu, otvara se prvom utakmicom ikada, za koju se u redovima stajalo i kupovalo ulaznice, na kojoj će, sve su prilike, biti ispunjen cijeli stadion, utakmicom za koju je i GPP ‘nakrcao’ linije, produžio trasu od Kanižlićeve, sve do stadiona.

Osijek u ljetnim mjesecima ima i Osječku ljetnu noć, ima Sajam antikviteta, imao je i vinske manifestacije… i nije pretjerano reći da je možda i življi grad nego kakva jadranska destinacija gdje je jedina zajamčena zabava sunce. Toga imamo itekako i tu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Raste sustavno broj dolazaka i noćenja u Osijeku, ispunjenih hotelskih i apartmanskih kapaciteta, a ni za najvećih vrućina nije izostala viđena ‘vinjeta’ brojnih vođenih tura turista Tvrđom i središtem Osijeka. ‘Hvali more, drž’ se kraja’ 🙂

– Dobro organizirane kulturne, sportske i zabavne manifestacije tijekom čitave godine, a osobito ljeti, glavni su adut osječkoga turizma. Podsjećam da je 2022. godina bila rekordna za osječki turizam, a već sada obaramo prošlogodišnje rekorde. Tako je u prvih 6 mjeseci ove godine ostvareno 17 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2022. Sve to potvrđuje da je Osijek s razlogom, u izboru Ministarstva turizma i HTZ-a, proglašen Najboljom kontinentalnom destinacijom urbanog turizma. Osijek je i letovima povezan sa Splitom, Rijekom, Pulom, Dubrovnikom i Zadrom tako da nema prepreka za dolazak gostiju s obale. Čekamo vas na Copacabani, najljepšoj kontinentalnoj plaži i kupalištu, s najljepšim pogledom, na najljepši grad – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)