25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Sve štete i intervencije u Slavoniji: Podignute rampe, puno domaćinstava bez struje…

6 min read
Podsjećamo, za danas je na snazi i dalje 'narančasti alarm' za Osijek i Slavoniju.

UPDATE 22.7.’23. u 11:20 sati – Ravnateljstvo Civilne zaštite dostavilo podatke za sve županije u Hrvatskom od kojih izdvajamo podatke za Slavoniju

Virovitičko-podravska županija – Područje Virovitičko – podravske županije oko 18:20 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Virovitica imao 9 dojava građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala, prodor otpadne vode iz šahta u Virovitici te kvar na željezničkom prijelazu (dignuti polubranici) pri udaru groma u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačke ulice.

Osječko-baranjska županija – Jučer oko 18:45 sati područje Osječko-baranjske županije zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao dojave o 233 događaja. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine, oštećenja krovišta i osobnih vozila. Došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom (na području cijele županije pogođeno 7000 korisnika). Još ima sporadičnih manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, a normalizacija opskrbe se očekuje tijekom prijepodneva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Brodsko-posavska županija – Djelatnici HEP-a jučer su sanirali posljedice nevremena od 19. srpnja na području Nove Gradiške i Slavonskog Brod. Na području Brodsko-posavske županije bilo je ukupno angažirano oko 1370 vatrogasaca s 460 vozila te su imali oko 500 intervencija. Ekipe HEP-a su na terenu i rade na sanaciji kvarova, trenutno je oko 1500 korisnika na visokom naponu i oko 5000 korisnika na niskom naponu bez električne energije. 21. srpnja ŽC112 zaprimio je 20-ak dojava građana o jakom olujnom nevremenu koje je zahvatilo naselje Oriovac. Jak vjetar praćen kišom oštetio je desetak krovova te je porušeno više stabala, najviše štete zabilježeno je u parku u centru Oriovca. Nekoliko stabala palo je na elektroenergetske vodove te je došlo do prekida u opskrbi električnom energijom u dijelu Oriovca. ŽC 112 Slavonski Brod obavijestio je DVD Oriovac te izvijestio načelnika Stožera civilne zaštite općine Oriovac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vukovarsko-srijemska županija – 21. srpnja do 16:30 sati ŽC 112 Vukovar zaprimio je ukupno 83 poziva za vremenske nepogode od 19. srpnja, kojima su se tražile tehničke intervencije u svezi saniranja nastale štete te su isti usmjereni na nadležne službe. 21. srpnja od 19:00 sati do ponoći zaprimljeno je ukupno 360 poziva, od čega je 116 vezano za vremenske nepogode, od kojih 55 tehničke intervencije vatrogasaca i 61 poziv vezan za posljedice olujnog nevremena. Uslijed udara groma došlo je do požara na osobnom vozilu u Vinkovcima. Ekipe svih službi su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. HEP Vinkovci sa sanacijom električne mreže prekinuo je oko 22:00 sata te s radom nastavljaju u jutarnjim satima. Cesta D46 (Tovarnik – Orolik) zatvorena je u 19:55 za sav promet do daljnjeg zbog pada dalekovoda te se vozi obilaznim putevima. U protekla 24 sata zaprimljena je jedna dojava o padu muške osobe s krova (Privlaka) tijekm sanacije krovišta, isti je prevezen u OB Vinkovci gdje su mu utvrđene lakše tjelesne zljede.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Požeško-slavonska županija – Vatrogasci DVD-a Pakrac odradili su 21. srpnja 20 tehničkih intervencija sanacije štete na području grada Pakraca. Vatrogasci JVP grada Požege imali su 15 intervencija na području grada Požege, DVD Pleternica 36 intervencija na području grada Pleternice i DVD Lipik 25 tehničkih intervencija na području Lipika. Bez opskrbe električnom energijom na području HEP-a Požega su mjesta Paka, Imrijevci, Veliki i Mali Bilač, Ćosine Laze, Vasine Laze, Laze Prnjavor, Seoci, Gradski Vrhovci, Crkveni Vrhovci i Škrabutnik. Na području HEP-a Lipik bez opskrbe električnom energijom su još Gornji Čaglić, Poljana, Marino Selo, Kraguj i Čaglić. Osim vatrogasnih snaga na ugroženom području sudjelovali su i djelatnici komunalnih poduzeća, policije, članovi stožera civilne zaštite gradova Pakraca, Lipika i Pleternice te građani.

Detaljni podatci za Osječko-baranjsku županiju

Vatrogasci Osijeka – gasili požar otvorenog prostora (1ha) u Josipovcu, intervencija po dojavi da se iz Industrijske zone u Osijeku u pravcu istoka vidi crni gusti dim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci DVD Gornji grad Osijek –  gasili požar otvorenog prostora i smeća u Vinogradskoj ulici u Osijeku.

Vatrogasci Đakova i Strizivojne – gasili požar kuće u Strizivojni.

Vatrogasci Valpova- imali su tehničku intervenciju uklanjanje stabla koje je palo na osobno vozilo u Valpovu.

Vatrogasci  Čepina – imali tehničku intervenciju sanacije krovišta na dva mjesta u Čepinu.

Vatrogasci Topolja – imali tri tehničke intervencije, Sanirali krovište kuće, uklanjali stablo s ulice, uklanjali stablo koje je palo žice električnog dalekovoda

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci Karanca – imali tehničku intervenciju pranja kolnika prema graničnom prijelazu Batina.

Vatrogasci Kneževih Vinograda– imali su dvije tehničku intervenciju uklanjanja stabla s ceste.

Vatrogasci Velimirovaca – ispumpavanja vode iz kanala koja je prijetila kući.

Vatrogasci Našica – imali tehničku intervenciju uklanjanje zmije s ulaza kuće u Ceremošnjaku.

HEP- ukupno 7 056 korisnika je bilo bez. el. energije na području naše županije,( u vremenu od 18,30 do 01,33 sata nije bilo el. energije, kako su djelatnici HEP-a otklanjali kvarove tako su korisnike uključivali u sustav), većina korisnika ima el. energiju, ostali su korisnici kojima nedostaje po jedna faza (nisko naponska mreža) ali je to manji broj koji će se otklonit u dopodnevnim satima.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske sinoć je oko 20 sati objavilo posljednje sumirajuće podatke za slavonske županije zahvaćene poslijepodnevnim nevremenom u petak 21. srpnja. Najveće štete nastale su u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, makar je i Virovitičko-podravska imala ozbiljnih šteta. Osječko-baranjska županija, čini se u prvi mah, prošla je najblaže, no posljednji podatci otkrivaju kako je i opet veliki broj domaćinstava ostao bez električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako su sinoć javili iz Civilne zaštite, uslijed nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 1.665 korisnika s područja Valpova, 783 korisnika s područja Đakova te 2.100 korisnika s područja Baranje.

IZVJEŠĆA CIVILNE ZAŠTITE PO ŽUPANIJAMA U SLAVONIJI

Brodsko – posavska županija – ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je više desetaka dojava građana o oštećenim krovovima (6 oštećenja) u općini Oriovac. Nevrijeme je uzrokovalo pad više stabala u parku zbog čega su angažirani pripadnici DVD-a Oriovac i DVD-a Lužani, a sazvana je i sjednica Stožera civilne zaštite Općine Oriovac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Virovitičko – podravska županija – Područje Virovitičko – podravske županije oko 18:20 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Virovitica imao 9 dojava građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala, prodor otpadne vode iz šahta u Virovitici te kvar na željezničkom prijelazu (dignuti polubranici) pri udaru groma u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačke ulice

Osječko – baranjska županija – Područje Osječko-baranjske županije oko 18:40 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao nekoliko desetaka dojava. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine, odnijete krovove i nestanak električne energije. Zbog nevremena i velikog broja poziva u ŽC 112 Vukovar, dolazi do prelijevanja poziva u ŽC 112 Osijek. Uslijed nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 1.665 korisnika s područja Valpova, 783 korisnika s područja Đakova te 2.100 korisnika s područja Baranje. Otklanjanje kvarova je u tijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vukovarsko – srijemska županija – Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je veći broj poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla. Grom je udario u kuću, olujni vjetar polomio je šator s moto susreta, a uslijed jake kiše i vjetra dogodilo se slijetanje automobila u kanal. Obaviještene su sve nadležne službe.

— — — — — — — — — — — — — — — —

Podsjećamo, za danas je na snazi i dalje ‘narančasti alarm’ za Osijek i Slavoniju.

– Vrijedi od 22.07.2023 00:00:00 do 22.07.2023 23:59:59 | Stupanj pripravnosti: Narančasto. U noći i ujutro prema kraju dana moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom. Vjerojatnost grmljavine > 80 % – javlja DHMZ i dodaje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Budite spemni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Foto: DVD Oriovac, DVD Vrpolje, DVD Valpovo, Civilna zaštita, Facebook (screenshot)