28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Poslije ‘vražjeg violinista’ na OLJK dolazi i pijanist koji je klaviru promijenio dizajn!

2 min read
Dolazi Gergely Bogányi, a ulaz je, razumije se, slobodan. Spektakl će se dogoditi na Trgu Vatroslava Lisinskog.

Poslije lanjskog gostovanja violinista Robyja Lakatosa, Osječko ljeto kulture osiguralo je ove godine dolazak još jedne istinske svjetske zvijezde klasične glazbe. Dolazi Gergely Bogányi, a ulaz je, razumije se, slobodan. Spektakl će se dogoditi na Trgu Vatroslava Lisinskog.

– Za kraj srpnja Osječko ljeto kulture vodi vas u središte Tvrđe gdje će u subotu, 29.7. s početkom u 21.00 sat svoje mjesto pod svodom Trga Vatroslava Lisinskog „zauzeti“ jedinstveni klavir kakvog se ne viđa često, i jedan izvanredni pijanist čije ime i brend klavir i nosi- Gergely Bogányi – najavljuju iz organizacije OLJK-a, dodajući i niz drugih važnih informacija…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Mađarski pijanist Gergely Bogányi stiže na Osječko ljeto kulture u subotu, 29. srpnja s početkom u 21 sat. Na Trgu Vatroslava Lisinskog održat će klavirski recital s djelima Liszta i Chopina za čiji se klavirski opus smatra jednim od najpoznatijih interpreta.

– Ovaj mađarski pijanist rođen je u obitelji poznatih mađarskih glazbenika, a klavir je počeo svirati u dobi od četiri godine. Glazbeno obrazovanje stjecao je u Mađarskoj, Finskoj i SAD-u. Bogány je pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja, među kojima se ističe zlatna medalja na jednom od najprestižnijih međunarodnih pijanističkih natjecanja Franz Liszt u Budimpešti 1996. godine. Njegova tehnička briljantnost, zajedno s dubokim umjetničkim interpretacijama najzahtjevnijih klavirskih djela, učinili su ga jednim od najcjenjenijih međunarodnih glazbenika. Redovito nastupa na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a kao solist pozivan je nastupiti s vodećim svjetskim orkestrima, između ostalih i Londonskom filharmonijom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, bit će to kruna vikenda na OLJK-u, a s kojeg za petak izdvajamo i monokomediju Pračovjek u Dvorištu Stare pekare u 21 sat. To je slavni broadwayski kazališni komad autora Roba Beckera, kojeg je na hrvatsku pozornicu postavio nekadašnji osječki student glume, karlovački glumac i redatelj Peđa Gvozdić.

Komedija je to o odnosu i razlikama muškaraca i žena od prapovijesti do danas kroz koju vas kroz intenzivnu glumačku igru, mnoštvo transformacija i izuzetno glumačko umijeće vodi hrvatski „Pračovjek”. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Besplatne ulaznice za predstavu preuzimaju se na porti Kulturnog centra Osijek (Trpimirova 2/A) svaki dan od 7-22 sata

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)